Aandacht voor vitamine D

  Nieuws

De verkoop van vitamine D-supplementen stijgt. Over de oorzaak hiervan sprak Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau op BNR Nieuwsradio. Er is een aantal redenen die hierbij een rol spelen, aldus Suzan: betere opvolging van het advies van de Gezondheidsraad, meer aandacht bij huisartsen, meer wetenschappelijk onderzoek én op advies van mensen in de omgeving.

Vergrijzing

Huisartsen gebruiken richtlijnen bij diverse aandoeningen of ziektebeelden, de zogenaamde NHG-standaarden. Eén hiervan is de standaard Fractuurpreventie. Om botbreuken te voorkomen wordt mensen aangeraden meer calcium en vitamine D binnen te krijgen via de voeding of het zonlicht. Lukt dit niet dan schrijft de huisarts een supplement voor. Deze richtlijn is bedoeld voor mensen ouder dan 50 jaar. Door de vergrijzing wordt deze groep groter, waardoor er ook meer mensen een vitamine D-supplement gebruiken.

Nog ruimte voor verbetering

Omdat er meer aandacht is voor vitamine D is een betere opvolging van het advies van de Gezondheidsraad een mogelijke verklaring. Dit zijn de risicogroepen die het advies krijgen om extra vitamine D te nemen.

Wie hebben extra vitamine D nodig?

 LeeftijdsgroepWieVitamine D (mcg)
Kinderen0 t/m 3 jaarIedereen10
    
Vrouwen4 t/m 49 jaar

Donkere huid* en/of niet voldoende buiten**                  

10
 50 t/m 69 jaarIedereen10
 70 jaar en ouder              Iedereen            20
    
Zwangere vrouwen     Iedereen10
    
Mannen4 t/m 69 jaarDonkere huid* en/of niet voldoende buiten**                                         10
 70 jaar en ouderIedereen20
    

* Een getinte of donkere huid maakt minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht. Op de Fitzpatrick-schaal is dit huidtype IV, V, VI. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voor hij bruin wordt.
** Voldoende buiten is dagelijks 15 tot 30 minuten met handen en hoofd onbedekt.

Hoewel de verkoop van vitamine D-supplementen toeneemt, blijkt er toch nog ruimte voor verbetering. Uit een onderzoek blijkt dat niet iedereen deze aanbeveling opvolgt. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar vitamine D en wordt steeds duidelijk wat deze vitamine allemaal voor onze gezondheid kan betekenen. Hierdoor neemt bewustwording toe en zal de markt voor vitamine D de komende jaren wellicht verder doorgroeien. 

Vitamine D test

Wil je weten of jij (of je kind) extra vitamine D nodig hebt? Doe de vitamine D test! 

 

Luister het fragment over vitamine D bij BNR Nieuwsradio