Griep en verkoudheid: nu even niet, graag!

  Energie en vermoeidheid

Elke herfst en winter krijgt gemiddeld één op de tien Nederlanders geveld de griep. Verkouden zijn we nog veel vaker. Helemaal voorkomen kun je griep of verkoudheid niet, maar met deze tips maak je de kans wel een stuk kleiner dat je ziek wordt. En het zijn grotendeels dezelfde tips die ook gelden voor corona:

  1. Vermijd plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar komen
  2. Was vaak en goed je handen
  3. Zorg voor voldoende ventilatie
  4. Zorg voor genoeg beweging en een goede nachtrust.
  5. Eet gezond en gevarieerd, met veel groente en fruit. Lukt dat onvoldoende? Overweeg dan een multivitamine.

 

Vitamines voor weerstand

Ons lichaam heeft een heel slim en uitgebreid systeem om zich te zich te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Maar we hebben wel brandstof nodig om die weerstandmotor te laten draaien.

Daarbij helpt bijvoorbeeld vitamine D, belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Veel mensen hebben extra vitamine D nodig, via een supplement. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen tot drie jaar, om vrouwen boven de vijftig en om mannen boven de zeventig. Ook heb je meer nodig als je te weinig buitenkomt, als je een getinte huid hebt of als je zwanger bent.

Sterk afweersysteem

Vitamines helpen ook bij de aanpak van verschillende soorten witte bloedcellen. Die vormen een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem. Je kunt ze zien als verschillende soldaten die samen een verdedigingslinie vormen.

  • vitamine C, dat vooral in groente en fruit zit, stimuleert de vorming van en voorkomt schade aan witte bloedcellen.
  • Vitamine A zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben.
  • Vitamine B6 zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen.
  • Foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12 zijn van invloed op de ontwikkeling en gevoeligheid van specifieke cellen van het afweersysteem.
  • Ook koper, ijzer, zink en seleen spelen een rol bij de productie en werking van afweercellen.

Wil je zeker weten dat je alle vitamines binnen krijgt die je nodig hebt, dan kun je een multivitamine nemen. Daarin zitten de belangrijkste vitamines en mineralen, het is een complete aanvulling op je dagelijkse voeding.