Vitaminetekorten zwangere vrouwen met overgewicht

  Nieuws

Vrouwen met overgewicht of obesitas hebben aan het begin van hun zwangerschap vaker een tekort aan foliumzuur (B11), ijzer en vitamine B12 dan zwangere vrouwen met een normaal gewicht. Bij vrouwen met obesitas komen deze tekorten zelfs twee tot drie keer vaker voor.

Dit blijkt uit de Amsterdamse ABCD-studie, waarbij ruim vierduizend vrouwen zijn betrokken. Hun vitaminestatus werd vastgesteld via bloedonderzoek toen ze 12 tot 15 weken zwanger waren. Van de vrouwen met een normaal gewicht had bijvoorbeeld 7 procent een tekort aan foliumzuur, bij vrouwen met overgewicht was dat 13 procent en bij vrouwen met obesitas zelfs 22 procent. Een sluitende verklaring voor de verschillen hebben de onderzoekers niet; het zou onder meer kunnen liggen aan de eetgewoonten. In Europa heeft ongeveer een derde van de zwangere vrouwen overgewicht of obesitas.

De onderzoekers vinden dat verloskundigen en gynaecologen zich bewust moeten zijn van het risico van een tekort aan sommige vitamines en mineralen bij zwangere vrouwen. Een bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap kan dat aantonen. De onderzoekers onderstrepen het belang van  gezonde voeding en geven ook aan dat de tekorten verkleind kunnen worden met extra supplementen met foliumzuur, vitamine B12 en ijzer.

Tijdens de zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig, je moet het slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Een tekort aan foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap (op het moment dat de zwangerschap vaak nog niet is vastgesteld) verhoogt het risico op een 'open ruggetje' (spina bifida) bij de baby.

Vitamine B12 is van belang voor een goede weerstand en speelt een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een bepaalde vorm van bloedarmoede.

IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, die zorgen voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam. Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan ijzer verhoogd, omdat er bloed wordt aangemaakt voor jezelf en de baby. De verloskundige controleert regelmatig de hoeveelheid ijzer.

Daarnaast is ook vitamine D belangrijk, onder meer om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk, zowel voor moeder als kind.

In multivitamines zit ook foliumzuur (B11) en vitamine D, controleer wel even of dat voldoende is.