Extra vitamines voor veel Nederlanders wel nodig

  Achtergrond

Uit onderzoek door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat ruim de helft (57 procent) van alle Nederlanders voedingssupplementen gebruikt. In het artikel van RTL Nieuws wordt ook gesteld dat dat niet nodig zou zijn. Maar hoe zit het echt? Het Vitamine Informatie Bureau checkte de feiten en legt uit.

Bewering 1: Bijna niemand heeft iets extra’s nodig

Dat is maar zeer de vraag. Uit de VCP (de Voedsel Consumptie Peiling), uitgevoerd door het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt echter dat lang niet iedereen iedere dag gezond eet. Zo haalt slechts 5% van de mensen de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente, 7% eet de aanbevolen hoeveelheid noten en de helft van de Nederlanders eet voldoende vis. Door dit gedrag kan het gebeuren dat je te weinig vitamines binnenkrijgt.

Bewering 2: Er zitten minder vitamines in groente en fruit dan vroeger

Dit weten we niet. We kunnen groente en fruit van vroeger en nu niet met elkaar vergelijken in één onderzoek. Onderzoekers moeten zich daarom baseren op publicaties van vroeger en nu, maar daarin worden andere analysemethoden gebruikt. Dit maakt vergelijken moeilijk. Maar belangrijkste probleem is dat we gewoon te weinig groente en fruit eten.

Bewering 3: Iedereen moet vitamine D slikken in de winter

Niet iedereen, maar miljoenen Nederlanders hebben extra vitamine D nodig. Naast alle kinderen tot vier jaar, alle vrouwen vanaf 50 jaar en iedereen boven de 70 zijn er veel meer mensen die het advies van de Gezondheidsraad krijgen om een supplement met vitamine D te nemen. Iedereen die niet dagelijks overdag (tussen 11 en 15 uur) buiten komt bijvoorbeeld, en alle mensen met een donkere of getinte huid. Doe de vitamine D test om te kijken of jij extra vitamine D nodig hebt.

Uit het onderzoek van RTL nieuws blijkt dat maar een derde van de 66-plussers extra vitamine D neemt, terwijl vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 eigenlijk allemaal extra D zouden moeten nemen. Ook uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ouderen het advies om extra vitamine te slikken onvoldoende opvolgen (50% van de vrouwen, 20% van de mannen).

Bewering 4: Het is onzin dat extra vitamines goed zijn voor (bijvoorbeeld) je weerstand.

Om je weerstand op peil te houden is het belangrijk om voldoende te bewegen, stress te vermijden en voldoende te slapen. Ook gezonde voeding met voldoende vitamines is van belang. Vitamines zijn onmisbaar voor allerlei essentiële lichaamsfuncties, laat daar geen misverstand over bestaan. Dus is het nodig om voldoende binnen te krijgen. Een supplement is een manier om je daarbij te helpen.

Bewering 5: Het kan eerder kwaad dan goed

In de winkels zijn hooggedoseerde supplementen verkrijgbaar. In Nederland zijn veilige bovengrenzen vastgesteld. Het is onverstandig om supplementen te nemen met hoeveelheden boven die grens. Maar doseringen tussen de 100 en 300% van de ADH blijven zeer ruim onder die grens en zijn veilig.

Bewering 6: Je moet naar de huisarts om met een bloedtest een vitaminetekort te laten vaststellen

Als je ernstige klachten hebt is het inderdaad zinvol zijn om een afspraak te maken bij je huisarts. Zulke bloedtesten zijn echter kostbaar en het Vitamine Informatie Bureau vindt het geen goed idee dat iedereen daarvoor naar de huisarts gaat. Het belangrijkst is gezond eten. Wie daar niet altijd aan toe komt of in een risicogroep valt, kan best zelf beslissen om al dan niet een supplement te nemen. Het beste voorbeeld is vitamine D.

Conclusie

Een gezonde basisvoeding is altijd het uitgangspunt om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen niet eten volgens de richtlijnen. Bovendien geldt voor veel mensen het advies extra supplementen te slikken. Daarom is voor veel Nederlanders een aanvulling in de vorm van vitaminesupplementen zinvol.