Vitamine C: een veelzijdige vitamine!

  Nieuwsbrief

In de winter gaan we massaal op zoek naar vitamine C. Vooral vanwege de rol van deze vitamine bij verkoudheid en griep. Maar vitamine C doet veel meer in het lichaam en is bijna overal aan het werk. Het is een veelzijdige vitamine en er is dus veel over te vertellen.

Energie

Vitamine C vermindert vermoeidheid. Onderzoek laat gunstige effecten van vitamine C zien bij mensen met overgewicht die een dieet volgen én gaan sporten (1). Degene die extra vitamine C kregen, voelden zich minder vermoeid en uitgeput. Vitamine C zorgt ook dat ijzer beter wordt opgenomen. In hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, zit ijzer. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam.

Stevigheid

Vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen. Dat is een stof die zorgt voor een stevige huid, maar ook voor stevige bloedvaten, botten, kraakbeen, tandvlees en tanden.

Zenuwstelsel

Vitamine C is ook betrokken bij verschillende onderdelen van het zenuwstelsel. Zo speelt het een belangrijke rol in de aanmaak van bepaalde neurotransmitters en neurotransmitterreceptoren, dat zijn stoffen die zorgen dat een zenuwprikkel wordt doorgegeven.  

Psychologische functie

Vitamine C draagt bij aan een normale psychologische functie. Een vitamine C-tekort zou mogelijk daarom kunnen bijdragen aan het ontstaan van een depressie en een slecht humeur, suggereert Japans onderzoek (2). Meer onderzoek is nodig om hier duidelijkheid over te krijgen.  

Bronnen van vitamine C

Bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels. De voornaamste bron van vitamine C in Nederland zijn frisdranken en sappen met toegevoegde vitamine C. Aan de ene kant is dat opvallend, want je zou verwachten dat juist groente en fruit de belangrijkste bronnen zijn van vitamine C. Maar als we ons realiseren dat we veel te weinig groente en fruiteten, is dit een stuk logischer.  

Verkoudheid & griep

En dan, tot slot, natuurlijk de rol van vitamine C bij verkoudheid en griep. Verschillende effecten van vitamine C zijn wetenschappelijke bewezen, zegt de EFSA. Dat is de Europese voedsel- en warenautoriteit, een onderzoeksinstituut dat de Europese Commissie adviseert. Vitamine C zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem, door de aanmaak van witte bloedcellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vatbaarder zijn voor verkoudheden, zoals actieve topsporters, minder vatbaar worden voor een verkoudheid als zij extra vitamine C innemen. Wanneer mensen een zware inspanning leveren of aan extreme kou worden blootgesteld, kan extra vitamine C het risico op verkoudheid met 50% verlagen (3). Ook kan vitamine C zorgen dat je korter verkouden bent en dat de klachten minder hevig zijn (4).  

Bronnen:

  • Huck CJ et al. (2012) Vitamin C status and perception of effort during exercise in obese adults adhering to a calorie-reduced diet. Nutrition. 
  • Oishi J., Doi H. & Kawakami N. (2009). Nutrition and depressive symptoms in community-dwelling elderly persons in Japan. Acta Med. Okayama 63: 9-17.
  • Douglas R.M., Hemilä H., Chalker E. et al. (2007). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst. Rev. 3: CD000980.
  • Johnston C.S., Barkyoumb G.M. & Schumacher S.S. (2014). Vitamin C supplementation slightly improves physical activity levels and reduces cold incidence in men with marginal vitamin C status: a randomized controlled trial. Nutrients 6: 2572-2583.