Vitamine C en E verkleinen kans op beroerte en dementie

  Nieuws

'Als je jezelf echt specifiek tegen dementie en beroertes wilt wapenen, moet je meer vitamine C en E nemen.’ Dat zegt de Amerikaanse wetenschapper Elisabeth Devore. Ze is verbonden aan Harvard Medical School en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Elisabeth Devore gaf mede leiding aan een onderzoek onder 5.395 Nederlanders van 55 jaar en ouder. De wetenschappers bestudeerden hun eetpatroon en volgden ze veertien jaar lang. Resultaten van dit onderzoek werden op 20 februari gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Uit het onderzoek bleek dat in algemene zin nauwelijks een relatie is te leggen met het eten van voedsel dat rijk is aan antioxidanten en het voorkomen van dementie en beroerte.

Vitamines als antioxidant

'Antioxidanten' is echter een term die veel wordt gebruikt. Een aantal vitamines werkt ook als antioxidant. Elisabeth Devore: ‘Uit andere onderzoeken blijkt dat vitamines wel degelijk goed zijn voor het brein. Extra inname van vitamine E vermindert bijvoorbeeld het risico op dementie, net als vitamine C de kans op een beroerte verkleint.’ De nu gepubliceerde onderzoeksresultaten doen volgens haar dan ook niets af aan het belang van vitamines.

B-vitamines

Dat vitamines invloed hebben op het brein bleek uit eerder wetenschappelijk onderzoek. Naarmate we ouder worden gaan de cognitieve functies in de hersenen achteruit. Dat is een natuurlijk verschijnsel. B-vitamines kunnen dit proces mogelijk tegengaan. Het gaat dan met name om vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12.  Lees  er hier meer over.