Vitaminevragen Top 10

  Nieuws

Er komen heel wat vragen binnen bij het Vitamine Informatie Bureau. Ze gaan over allerlei onderwerpen, en ook de vragenstellers verschillen sterk. De meesten zijn consumenten, maar er zijn ook veel professionals bij. We denken dat veel vragen - en vooral de antwoorden - voor meer mensen interessant zijn. Daarom geven we je  een kijkje in ‘onze vitaminekeuken'.

1. De ADH op verpakking van supplementen geeft soms andere waarden dan de ADH op jullie website, hoe kan dit?

De Gezondheidsraad heeft per vitamine voor verschillende leeftijdsgroepen ADH’s opgesteld. Op verpakkingen staat de ADH die in de Warenwet is vastgelegd. Deze ADH is afgeleid van Europese bepalingen en houdt geen rekening met leeftijd, geslacht en dergelijke, waardoor de waardes kunnen verschillen.

2. Bevat fruit uit blik net zoveel vitamine C als vers fruit?

De vitamine C gaat bij het inblikken van fruit wel deels verloren. Hoeveel is afhankelijk van de productiemethode. In 100 gram verse aardbeien zit ongeveer 60 milligram vitamine C, in 100 gram aardbeien uit blik nog maar de helft. Ananas en mandarijn gaat zelfs terug van ongeveer 40 milligram naar 15 milligram vitamine C per 100 gram. 

3. In hoeverre beïnvloedt calcium  de opname van magnesium?

Calcium kan inderdaad een remmend effect hebben op de opname van magnesium. Maar dit geldt met name wanneer er veel calcium in het lichaam aanwezig is. Meer factoren kunnen de opname van magnesium hinderen, zoals voedingsvezel en fosfor. In de praktijk is het daarom niet haalbaar om heel veel rekening te houden met interacties van met name mineralen. Het is dan ook niet nodig om rekening te houden met het tijdstip waarop calciumsupplementen worden genomen. Een gezonde en gevarieerde voeding blijft de basis, om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen!

4. Klopt het dat rokers meer vitamine C nodig hebben?

Ja, de ADH voor rokers ligt op 105 mg, in plaats van 70 mg voor niet-rokers. Dit is nodig omdat meer vitamine C wordt afgebroken in het lichaam. Roken zorgt voor meer schadelijke stoffen, vrije radicalen, in het lichaam. Vitamine C is nodig om vrije radicalen tegen te gaan, waardoor de behoefte verhoogd is.

5. Wat is het verschil tussen de ADH en een veilige bovengrens?

ADH staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Dat is de hoeveelheid van een vitamine of een mineraal die je per dag nodig hebt. Daarnaast geven we op onze website aan welke hoeveelheid veilig is, oftewel de veilige bovengrens. Deze hoeveelheid staat per vitamine en per mineraal genoemd, onder het kopje 'wat is veilig?'.

6. Kan de zonnebank ons ook vitamine D leveren?

Ja, dat kan. Tenminste, als de zonnebank waar je onder gaat ook UV-B straling levert. Dat is de straling die onze huid kan gebruiken om vitamine D aan te maken. Tegenwoordig gebruiken veel zonnestudio’s lampen die naast UV-A straling ook UV-B straling afgeven. Hoeveel UV-B straling de zonnebank levert, verschilt per zonnebank.

7. Van welke vitamines kun je snel een teveel krijgen, oftewel bij welke vitamines is het oppassen?

Voor vitamine A, B3, B6, foliumzuur, C, D en E heeft de Gezondheidsraad maximaal veilige bovengrenzen opgesteld. Een teveel kan meer of minder ernstige klachten geven. Meer dan 3 gram vitamine C kan enkel lichte diarree geven. Maar een teveel aan vitamine B6 kan leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel en verslechtering van het geheugen en denkprocessen veroorzaken.

8. Is er voor kinderen een aparte maximaal veilige bovengrens van vitamines?

Voor sommige vitamines heeft de Gezondheidsraad aparte bovengrenzen opgesteld voor kinderen. De belangrijkste is: vitamine A voor kinderen tussen 1-3 jaar. Deze ligt op 800 mcg, voor volwassenen is de veilige bovengrens 3000 mcg. Voor vitamine B6 is de maximaal veilige bovengrens voor kinderen 1-4 jaar 5 mg, bij volwassenen ligt deze grens op 25 mg. Voor vitamine D geldt tot het eerste levensjaar een bovengrens van 25 mcg en deze grens ligt bij volwassen op 50 mcg. Tot slot foliumzuur, voor kinderen van 1-3 jaar ligt de grens op 200 mcg per dag en 4-8 jaar op 350 mcg. Voor volwassenen ligt de grens op 1000 mcg per dag.

9. Kan een teveel aan bèta-caroteen voor teveel vitamine A zorgen?

Nee, omdat het lichaam niet meer bèta-caroteen omzet in vitamine A dan het lichaam nodig heeft. Rokers moeten oppassen met het gebruik van supplementen met bèta-caroteen. Als zij hoge doseringen bèta-caroteen gebruiken, hebben ze mogelijk een grotere kans op het krijgen van longkanker. 1

10. Soms zie je op de verpakking wel eens IE staan. Hier staat bijvoorbeeld vitamine E, 30 IE. Hoeveel mg is dat dan?

IE staat voor internationale eenheden. Het is een maateenheid die is gebaseerd op de gemeten biologische activiteit van een vitamine. Op de verpakking kan ook IU staan, oftewel International Unit. 30 IE vitamine E staat gelijk aan ongeveer 20 mg. Andere voorbeelden die voorkomen zijn vitamine A en D. 1 IE vitamine A is gelijk aan 0,3 mcg. 1 IE vitamine D is gelijk aan 0,025 mcg.

Bron:

  1. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. The Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. N Engl J Med. 1994