Gezond eten op vakantie

  Nieuws

Honderdduizenden Nederlanders gaan op zomervakantie. Er even lekker tussenuit en een paar weken helemaal niets doen behalve genieten van het mooie weer, een mooie omgeving én lekker eten. Dat laatste is niet altijd even makkelijk: de keuken in een caravan is klein en als je gaat kamperen in een tent moet je het met een klein gasfornuis doen. Een vijfgangendiner op de camping is dus geen optie. Toch is het niet moeilijk om ook op vakantie alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het Vitamine Informatie Bureau geeft een aantal tips:

1. Groente uit glas/blik

Het is lastig om eten lang te bewaren in een snikhete tent of caravan. Kies daarom voor groente uit blik of glas: makkelijk en rijk aan vitamines. Bij het inblikken of in glas verpakken wordt groente namelijk eerst ‘geblancheerd’. Daardoor hoeft groente uit blik en glas hoeft minder lang te worden gekookt dan verse groente. Uiteindelijk is er na de bereiding, wat de vitamines betreft, nog maar weinig verschil tussen verse groente en groente uit blik of glas.

2. Lang houdbare groente

Kies voor groente die je langer kunt bewaren, ook buiten de koelkast, zoals wortel, uien, paprika en courgette. Rode paprika bevat van alle groente de meeste vitamine C. In wortels zit veel bèta-caroteen, een pro-vitamine A.

3. Multivitamine

Toch ’s avonds een patatje, een blik soep of een pizza? Dat moet kunnen! Zorg ervoor dat je een multivitamine meeneemt. Dat geeft je de zekerheid dat je in ieder geval voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vitaminesupplementen kunnen een maaltijd nooit vervangen, ze dienen alleen als aanvulling.

4. Groente onderweg

Het is altijd goed (en nog lekker ook) om gedurende de dag groente en fruit te eten. Worteltjes, tomaten en komkommer zijn heerlijk voor onderweg. Vers fruit, zoals watermeloen, druiven en aardbeien zijn lekker op het strand en zorgen meteen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt.

5. Maak een maaltijdsalade

Warme dag en geen zin om te koken? Maak op een warme dag een lekkere maaltijdsalade. Heerlijk met vers donker boerenbrood.

Maaltijdsalade Niçoise

(Voor vier personen)      

Ingrediënten                                                       

  • 1 krop sla
  • 1 paprika (kleur naar keuze)
  • 1 kleine ui
  • 1 klein potje/blikje sperzieboontjes
  • olijven (hoeveelheid naar smaak)
  • blikje tonijn
  • kappertjes (hoeveelheid naar smaak)
  • 2 tomaten
  • 2 eieren
  • 1 komkommer
  • basisdressing:
  • scheutje olijfolie
  • klein beetje azijn
  • theelepel scherpe mosterd
  • peper/zout naar smaak

Bereiding:

Kook de eieren. Was de sla, snijd deze in stukken en leg op de bodem van een schaal (of grote pan). Roer hier doorheen de paprika (in stukjes) en een fijngesnipperd uitje. Leg als volgende laag de sperzieboontjes (al dan niet verwarmd). Hier bovenop de tomaat en komkommer (beide in kleine stukjes), de tonijn, de kappertjes, de gehalveerde olijven en dek het geheel af met plakjes hardgekookt ei. Maak de basisdressing en voeg eventueel ingrediënten naar eigen keuze toe. Serveer de dressing apart, zodat de sla lekker fris en knapperig blijft.

Eet smakelijk!