B-vitamines verlagen mogelijk het risico op een beroerte

  Nieuws

Recent Chinees onderzoek laat zien dat vitamine B-supplementen mogelijk het risico op een beroerte kunnen verlagen. Dat blijkt uit een recente publicatie in het medische tijdschrift Neurology.

Eerdere studies lieten onduidelijke resultaten zien. Daarom bestudeerden Chinese wetenschappers 14 onderzoeken met bijna 55.000 patiënten. In deze studies werd de werking van vitamine B vergeleken met een placebo of een hele lage dosis van de vitamine. De deelnemers werden gedurende minimaal zes maanden gevolgd. In totaal kregen bijna 2.500 deelnemers een beroerte.

Vitamine B verlaagde de kans op een beroerte met in totaal zeven procent. Op de ernst van een beroerte of de kans van overlijden bleken de vitamine B-supplementen geen invloed te hebben. Foliumzuur leek het effect te verminderen. De onderzoekers keken daarnaast specifiek naar vitamine B12 en zagen geen lager risico op een beroerte.

Amerikaanse onderzoekers kwamen eerder tot de conclusie dat vitamine B3 ook een positief effect heeft bij mensen die een beroerte hebben gehad. De vitamines verbeteren de bloedvaten in het hoofd van de patiënt waardoor het brein en haar functies aanzienlijk beter worden.

Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit acht afzonderlijke vitamines te bestaan. Lees meer over vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B11 of vitamine B12.