Feiten over mineralen op een rij!

  Nieuws

Het Vitamine Informatie Bureau geeft informatie over vitamines, maar ook over mineralen. Het verschil tussen vitamines en mineralen is dat vitamines uit de levende natuur komen en door sommige planten of dieren zelf gemaakt kunnen worden. Mineralen komen uit de dode natuur komen en moeten door planten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water. Deze maand is het mineralenmaand, daarom zetten we een aantal feiten over mineralen op een rij!

Zink is goed voor de weerstand

Zink zorgt ervoor dat ons afweersysteem goed werkt. Met andere woorden: dat onze weerstand op peil blijft. Zink komt vooral voor in vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en rijst.

Kalium is goed voor het hart

Waar natrium zorgt voor een hoge bloeddruk, helpt kalium het juist verlagen. Natrium en kalium zijn namelijk de mineralen die de bloeddruk stabiel houden. De meeste mensen krijgen te veel zout binnen (natrium) en juist te weinig kalium. Kalium is nodig voor het samentrekken van de spieren, ook dus voor het samentrekken van het hart. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor, maar vooral in groente, aardappelen, brood en zuivel.

Vitamine C bevordert de opname van ijzer

Voedsel dat rijk is aan vitamine C (groente en fruit) of een vitamine C-supplement bij de maaltijd kan namelijk de opname van ijzer vaak duidelijk verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat een hoeveelheid van 25 mg vitamine C bij de maaltijd zorgt voor een twee keer zo hoge opname van ijzer; een hoeveelheid van 50 gram zorgt voor een 3 tot 6 keer zo hoge opname. Het gaat dan om plantaardig ijzer. Een glas sinaasappelsap bij de boterham is daarom een goed idee.

Een multivitamine bevat ook mineralen

De meeste multivitamines bevatten naast vitamines ook mineralen. Een multivitamine kan in sommige gevallen een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding.

Van spoorelementen heb je maar een beetje nodig

Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Van mineralen heeft men meer nodig dan van spoorelementen. Nog niet van alle mineralen en spoorelementen is aangetoond dat ze essentieel zijn, d.w.z. absoluut noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam. Bekend is dat de mineralen calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor essentieel zijn. Essentiële spoorelementen zijn jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen.

Magnesium helpt tegen spierkramp

Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan magnesium  de oorzaak kan zijn van spierkramp. Let bij het gebruik van een supplement wel op dat de maximaal veilige dosis van 250 milligram per dag.  let op: het gaat dan om deze hoeveelheid in supplementen.