Vitamine D beschermt mogelijk tegen hartaanval

  Nieuws

Vitamine D heeft een positieve invloed op de bloeddruk, waardoor het risico op een beroerte en een hartaanval kleiner wordt. Uit eerder onderzoek kwamen hiervoor al duidelijke aanwijzingen. Grootschalig genetisch onderzoek geeft nu een nog duidelijker bewijs.

Deze onderzoeksresultaten werden gepresenteerd in Parijs, tijdens ‘the annual conference of the European Society of Human Genetics’. De onderzoekers vergeleken wereldwijde gegevens uit 35 verschillende studies met elkaar. Ze concluderen dat een gebrek aan zonlicht, en daarmee aan vitamine D, een hoge bloeddruk kan veroorzaken. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op een beroerte en een hartaanval. Voor elke tien procent meer vitamine D in het lichaam, daalde het risico op een hoge bloeddruk met acht procent.

Eerder onderzoek

Deens onderzoek liet al eerder zien dat extra vitamine D tijdens de wintermaanden de bloeddruk deed dalen. Opvallend in dit onderzoek was dat 92 van de 112 patiënten aan het begin van de studie een laag vitamine D-gehalte hadden. ‘Onze uitkomsten bewijzen nog maar eens dat vitamine D ook belangrijk is voor andere zaken dan de botten’, argumenteert een van de onderzoekers. ‘Bepaalde gevallen van hart- en vaatziekten zouden kunnen worden vermeden door vitamine D-supplementen te nemen’.

Vitamine D

Tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die we dagelijks nodig hebben wordt aangemaakt uit zonlicht. De rest halen we uit voeding, en dan vooral uit vette vis, eieren en uit halvarine en margarine.

Supplementen

Veel mensen hebben extra vitamine D nodig. Vanwege hun leeftijd, hun huidskleur of het niet voldoende buiten komen tussen 11.00 en 15 uur. Ook kleine kinderen en zwangere vrouwen hebben extra vitamine D nodig.