Seleen beschermt mogelijk tegen prostaatkanker

  Nieuws

Mannen met een hoog gehalte seleen hebben minder risico op gevorderde prostaatkanker dan mannen met de laagste seleenwaarden. Volgens onderzoekers van de Universiteit Maastricht wijst dit er op dat een gebrekkige inname van seleen de kans op gevorderde prostaatkanker vergroot. 

De conclusies kwamen naar voren uit de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker. Er werden ruim 58.000 mannen tussen de 55 en 69 jaar gevolgd. Na een periode van 17 jaar hadden bijna 900 mannen gevorderde prostaatkanker ontwikkeld. De onderzoekers keken naar het gehalte seleen in de teennagel. Daarin is goed te meten of iemand op lange termijn voldoende seleen heeft binnengekregen. Voor een inzicht op korte termijn geven bloedwaarden meer inzicht.

Seleen is in bijna alle voedingsmiddelen aanwezig. Het gehalte aan seleen in plantaardige producten hangt af van de hoeveelheid seleen in de bodem. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten. Ook orgaanvlees (zoals lever en nier), vis en schelpdieren bevatten veel seleen. Ondanks dat seleen in veel voedingsmiddelen voorkomt blijkt dat de inname in veel leeftijdsgroepen onder of rond de aanbeveling ligt. En die aanbeveling wordt bovendien als verouderd beschouwd.

Seleen heeft eenzelfde werking als een antioxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Er zijn aanwijzingen dat het zware metalen die het lichaam via verontreinigingen binnenkomen minder giftig maakt. Seleen is ook van belang voor een goede weerstand, voor de ontwikkeling van de zaadcellen en voor gezond haar.

Lees meer over seleen

Lees meer over antioxidanten