Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid: wat is dat?

  Nieuws

Er is in de media enige verwarring ontstaan over de vitamines en mineralen die we elke dag nodig hebben. In een reclamespotje van een fabrikant wordt gezegd dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, de ADH, de minimale hoeveelheid vitamines en mineralen is die we op een dag nodig hebben. Dat klopt niet. Daarom is het belangrijk om dat begrip nog eens goed uit te leggen.

Wat is de ADH?

De ADH is een gemiddelde hoeveelheid die we elke dag nodig hebben. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor onze gezondheid en het goed functioneren van ons lichaam. Zorg je voor die ADH, dan weet je zeker dat je voldoende binnenkrijgt. Het is dus geen minimum, de ADH is genoeg.

Is die behoefte voor iedereen hetzelfde?

Nee, want iedereen is verschillend. Man of vrouw, oud of jong, erfelijke factoren, het zorgt allemaal voor specifieke behoeftes en voor afwijkingen naar boven en naar beneden. Bovendien heeft de Gezondheidsraad ook nog een zekerheidsmarge ingevoerd. De ADH is dus wat hoger dan wat we feitelijk nodig hebben.

Op het etiket van supplementen staan altijd de percentages van de ADH. Dat is een algemene ADH, zonder onderscheid tussen verschillende bevolkingsgroepen, geslacht en leeftijd.

Wanneer krijg je voldoende binnen?

Als je gezond en gevarieerd eet krijg je in principe alle vitamines en mineralen binnen die dagelijks nodig hebt. Maar niet iedereen eet iedere dag gezond en gevarieerd, blijkt uit onderzoek uit 2017 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van met ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een paar voorbeelden:

  • slechts 15 procent van de volwassenen eet de aanbevolen hoeveelheid van dagelijks 200 gram groente en 200 gram fruit;
  • slechts krap de helft van de volwassen Nederlanders halt de aanbeveling van 90 gram bruin brood, volkoren brood en volkoren graanproducten per dag.
  • een op de vijftien volwassenen eet de aanbevolen hoeveelheid noten van 15 gram of meer per dag.
  • Peulvruchten staan eens in de drie weken op het menu, in plaats van wekelijks.

Een aanvulling met een multivitamine kan dan zeker zinvol zijn.

Hoe zit het met de veiligheid?

Voor een aantal vitamines is een veilige bovengrens vastgesteld:

Vitamines100% ADHVeilige bovengrens
A700-900 mcg3.000 mcg 
B61,5 mg35 mg
B11200 mcg1.000 mcg
D10 mcg1.000 mcg 
E8-10 mg300 mcg

Van de andere vitamines is nooit aangetoond dat een (veel) hogere inname dan de ADH leidt tot gezondheidsproblemen. De ADH’s en veilige bovengrenzen voor vitamines en mineralen staat op dit infoblad van het Vitamine Informatie Bureau: ‘Hoeveel vitamines en mineralen heb je nodig?

Welk supplement moet je kiezen?

Haal je niet voldoende uit je voeding? Dan kun je een supplement nemen. Het handigst is een multivitaminesupplement, dan weet je zeker dat je van alle vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgt. Soms zit daar wat meer in dan de ADH, dat is geen probleem – een supplement met 100 tot 300 procent van de ADH is volstrekt veilig. Het is niet nodig om (veel) meer vitamines en mineralen te nemen, van extra hoge doseringen word je niet extra gezond. Sommige van die supplementen zijn bovendien behoorlijk duur.

Tip: Kies voor een betrouwbaar merksupplement. De supplementen van de meeste grote fabrikanten bevatten doseringen van rond de 100% ADH. Check wel even het etiket.

Wil je meer weten over hoe je een goed supplement kiest? Lees dan ook: https://www.vitamine-info.nl/supplementen/wat-kies-jij/