Gezond eten in een goed(koop) nieuwjaar!

  Nieuws

Groente van het seizoen zijn vaak goedkoop. Wintergroente, zoals spruitjes en zuurkool, bevatten bovendien veel vitamine C. Deze vitamine is erg belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Een goed dieet bevat in ieder geval 250 gram groente, dat zijn vijf opscheplepels.

Kies voor de groente van het seizoen

Groente van het seizoen zijn vaak goedkoop. Wintergroente, zoals spruitjes en zuurkool, bevat bovendien veel vitamine C. Deze vitamine is erg belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Een goed dieet bevat in ieder geval 250 gram groente, dat zijn vijf opscheplepels.

Eet vaker aardappelen

Tegenwoordig worden er steeds minder aardappelen gegeten. Veel mensen kiezen voor pasta, couscous en rijst. Er is echter niets mis met de Hollandse aardappel. Het is een goedkope zetmeelbron en bevat in tegenstelling tot rijst en pasta nog veel vitamine C ook. Gekookte aardappelen (zonder jus) bevatten niet veel calorieën. Neem per keer 200 gram aardappelen (4 stuks).

Eet niet iedere dag vlees

Vlees bij de warme maaltijd is duur. Belangrijke voedingsstoffen die in vlees voorkomen zijn ijzer en B-vitamines. Peulvruchten, eieren, soja en andere vleesvervangers zijn een goedkoper alternatief en bevatten deze voedingsstoffen ook. IJzer uit plantaardige producten wordt beter in het lichaam opgenomen als het samen met een vitamine C-rijk product (groente, fruit of sap met vitamine C) wordt gegeten. Eet per dag 100 gram vlees of  2-3 opscheplepels peulvruchten.

Eet één tot twee keer per week (vette) vis

Eet tenminste één keer per week vis en neem per maaltijd ongeveer 100 gram vis. Diepgevroren vis is vaak veel minder duur. Vis bevat goede vetzuren. Daarnaast zit er in vette vis vitamine D. Veel mensen in Nederland lopen het risico op een tekort aan vitamine D. Voor deze groepen (kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar) is het belangrijk om extra vitamine D te slikken.

Eet niet meer dan nodig

Eet niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden. Je kunt veel geld besparen door geen extra bord eten te nemen, maar dit te bewaren voor de volgende dag of in te vriezen voor later. Wanneer de aanbevolen hoeveelheden voor voedingsmiddelen niet worden gehaald, is een (multi)vitaminesupplement het overwegen waard. Maar bedenk wel dat supplementen een gezonde voeding niet kunnen vervangen.

Aanbevolen hoeveelheden (Schijf van Vijf)

Groente250 gram, 5 opscheplepels
Fruit2 stuks
Brood5-7 sneetjes per dag
Aardappelen (volkoren rijst, couscous,pasta)4-5 opscheplepels
Melk(producten)2-3 porties 
Vlees (waren), vis, kip, vleesvervangers100 gram
Halvarine of bak- en braadproducten65 gram
Dranken (inclusief melk)1,5-2,0 liter

 

Voor meer informatie: