Vitamine D beschermt tegen darmkanker

  Nieuws

Mensen met meer vitamine D in het lichaam hebben minder kans op dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek. Veel Nederlanders lopen kans op een tekort aan deze vitamine. Zij hebben dan ook extra vitamine D nodig.

Onderzoek

Tussen 1992 en 1998 werd een groot Europees onderzoek gedaan  naar kanker en voeding (EPIC). De mensen die deelnamen aan het onderzoek zijn 4 tot 11 jaar gevolgd. Onderzoekers keken specifiek naar een groep mensen die darmkanker kregen en de vitamine D-concentraties in hun lichaam. Er bleek dat mensen met de veel vitamine D bijna veertig procent minder kans hadden om later darmkanker te krijgen dan mensen met de weinig vitamine D.

Rol vitamine D

Op welke manier vitamine D precies de kans op darmkanker vermindert is onduidelijk, wellicht deels door invloed op de calcium-huishouding. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium. Een hogere calciuminname vermindert mogelijk de kans op darmkanker. Het lichaam verkrijgt vitamine D voornamelijk door productie via zonlicht in de huid, maar ook voedingsmiddelen zoals vette vis bevatten de vitamine.

Extra vitamine D

Voor een groot deel van de Nederlandse bevolking is de hoeveelheid vitamine D die wordt aangemaakt in de huid door zonlicht en wordt binnengekregen via de voeding niet voldoende. Daarom geeft de Gezondheidsraad het advies aan een groot aantal risicogroepen om extra vitamine D te nemen. 

Krijgt u voldoende vitamine D binnen? Doe hier de vitamine D test.