Oudere kinderen krijgen onvoldoende vitamine D

  Nieuws

Uit nieuw Haags onderzoek komt naar voren dat veel ouders alleen de eerste drie jaar extra vitamine D geven. Ze weten niet dat kinderen met donkere of en getinte huid én kinderen die onvoldoende buiten komen ook na hun vierde verjaardag extra vitamine D nodig hebben.

De Gezondheidsraad adviseert om alle kinderen tot hun vierde verjaardag, dus tot en met hun derde levensjaar extra vitamine D te geven (10 microgram). Kinderen met een donkere of getinte huid hebben ook na hun vierde verjaardag extra vitamine D nodig. Hun huid is minder goed in staat om vitamine D aan te maken uit zonlicht. Ook kinderen die niet voldoende buiten komen hebben extra vitamine D nodig.

Resultaten

Uit het Haagse onderzoek blijkt dat en ruime meerderheid van de 0-3-jarigen extra vitamine D in de vorm van een supplement kreeg. Maar voor de meeste 4-jarigen was het gebruik onbekend. Voor de helft van de jeugdigen van 5 jaar of ouder werd extra vitamine D aanbevolen, maar een substantieel deel van hen kreeg geen vitamine D-supplement (50%) of niet voldoende vitamine D (18%). Bij kinderen voor wie extra vitamine D werd aanbevolen, was weinig verschil in vitamine D-gebruik naar etnische herkomst.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat de aanbeveling over het geven van extra vitamine D vooral vanaf 5-jarige leeftijd onvoldoende opgevolgd. Het is goed om hier meer aandacht aan te besteden, dat geldt vooral voor mensen van niet-westerse herkomst.