Omeprazol kan leiden tot magnesiumtekort

  Achtergrond

Medicijnen kunnen invloed hebben op de opname van voedingsstoffen. Andersom kunnen voedingsstoffen ook van invloed zijn op de werking van medicijnen.

In het Nederlands Tijdschrift voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde verscheen een publicatie over de meest voorkomende bijwerkingen van geneesmiddelen. In de top 15 staat Omeprazol.  Omeprazol is een medicijn dat de aanmaak van zuur in de maag vermindert. 

Gebruik van Omeprazol kan leiden tot een tekort aan magnesium. Daarnaast lijken diuretica (plaspillen) het risico hierop te verhogen.

Magnesium zorgt voor het samentrekken van spieren, een goede werking van onze zenuwen en is belangrijk voor sterke botten. De darmen, nieren en botten regelen de hoeveelheid magnesium in het bloed. Bij een aantal gebruikers van omeprazol lijkt de opname in de darm verstoort.

Een magnesiumtekort wordt meestal pas laat ontdekt, omdat het lang duurt voordat er symptomen optreden. Gebruik je Omeprazol of andere maagzuurremmers overleg dan met je huisarts of het zinvol is om extra magnesium te nemen. 

Meer weten over de effecten van medicijnen op voedingsstoffen? Kijk in het recent verschenen factsheet ‘Interactie tussen vitamines, mineralen en medicijnen’.

Bronnen: 

  • Leidraad interactie klinisch-chemische parameters en geneesmiddelengebruik. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2017; 42: 37-49
  • Maagzuurremmer veroorzaakt tekort aan magnesium. Persbericht Radboudumc, februari 2014