Corona, vitamine D en zonlicht

  Supplementen

Veel wetenschappers pleiten voor het slikken van extra vitamine D, omdat dat de kans op een corona-infectie mogelijk kan verkleinen en de ziekte ook minder ernstig kan verlopen. De Gezondheidsraad reageert voorzichtig, maar benadrukt wel het belang van vitamine D voor bijvoorbeeld gezonde botten.

 

Immuunsysteem

Vitamine D speelt een rol bij de goede werking van het immuunsysteem. Vandaar dat de staatssecretaris van Volksgezondheid de Gezondheidsraad om een spoedadvies heeft gevraagd over het nut van extra vitamine D om corona te voorkomen. De Gezondheidsraad oordeelde dat er op dit moment nog te weinig hard wetenschappelijk bewijs is om de bestaande aanbeveling over vitamine D-supplementen aan te passen. Over vitamine D en de preventie van corona is onvoldoende goed onderzoek beschikbaar, vindt de Gezondheidsraad. Dit soort onderzoek, waarbij een deel van de deelnemers een placebo krijgt, wordt op dit moment wel uitgevoerd. Helaas zijn hiervan nog geen resultaten bekend.

Betere weerstand

In afwachting van deze onderzoeksresultaten vinden veel wetenschappers dat het toch verstandig is om extra vitamine D te nemen. Hoogleraar Harry Wichers van de Universiteit van Wageningen zei hierover: ‘Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. ’Leon van den Toon, longarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) zei: ‘Er zijn aanwijzingen dat ziektes bij mensen met ernstig vitamine D tekort ernstiger verlopen, dus de hoop is dat aanvulling tot een minder ernstig beloop van Covid-19 leidt. Preventief een kleine hoeveelheid vitamine D slikken dat zou wel eens nuttig kunnen zijn.’ En internist-endocrinoloog Renate de Jongh van het Amsterdam UMC was het daarmee eens: ‘In de wintermaanden zakt ons vitamine D gehalte sowieso al en nu zitten we door de gedeeltelijke lockdown nog meer binnen, dus is het tekort nog wat erger. Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad en is goedkoop, dus waarom niet.’

Zonlicht en supplementen

Buiten corona om benadrukt de Gezondheidsraad het belang van voldoende vitamine D voor sterke botten en soepele spieren. De Gezondheidsraad adviseert groepen mensen met een hogere vitamine D-behoefte daarom het hele jaar vitamine D-supplementen te nemen. Deze groepen zijn:

  • jonge kinderen
  • zwangere vrouwen
  • vrouwen vanaf 50 jaar
  • mannen vanaf 70 jaar
  •  mensen die weinig of niet in de zon komen
  • mensen met een donkere huidskleur

Dat advies verdient volgens de Gezondheidsraad extra aandacht, omdat bijvoorbeeld maar de helft van de vrouwen vanaf 50 jaar en slechts een vijfde van de mannen boven de 70 jaar het huidige advies opvolgt. Bovendien krijgen we een groot deel van onze vitamine D door zonlicht en moeten we daarvoor voldoende naar buiten. En dat kan natuurlijk door de lockdown, en omdat mensen heel voorzichtig zijn, in de knel komen.

Voor de meeste mensen is de aanbevolen dagelijkse dosering 10 microgram, boven 70 jaar is dat 20 microgram.