Zo zorg je juist nu voor je weerstand

In deze uitzonderlijke tijd vragen veel mensen zich natuurlijk af hoe ze hun weerstand kunnen verhogen, om een besmetting met het coronavirus zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Vitamines en mineralen spelen bij die weerstand een belangrijke rol. Het Vitamine Informatie Bureau zet de zaken op een rij.

Weerstand betekent dat je lichaam zich schrap zet tegen allerlei aanvallen van buitenaf, zoals nu door het coronavirus. Ziekteverwekkers maken bijvoorbeeld handig gebruik van situaties waar mensen dicht bij elkaar komen. Ze hoeven dan niet ver te zoeken om een slachtoffer te vinden.
Gelukkig kan het lichaam zich meestal goed verdedigen. Maar dat gaat niet vanzelf, we hebben wel brandstof nodig om onze weerstandmotor te laten draaien.

Werking immuunsysteem

Daarbij helpt bijvoorbeeld vitamine D, dat onder andere van belang is voor een goede werking van het immuunsysteem. Twee derde van de vitamine D die we nodig hebben, krijgen we binnen doordat onze huid het aanmaakt onder invloed van zonlicht. De rest komt uit de voeding. Maar ondanks de zon en ondanks de voeding hebben flink grote groepen extra vitamine D nodig, via een supplement. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen tot drie jaar, om vrouwen boven de vijftig en om mannen boven de zeventig. Ook heb je meer nodig als je te weinig buitenkomt, als je een getinte huid hebt of als je zwanger bent.

Vitamines helpen ook bij de aanpak van verschillende soorten witte bloedcellen. Die vormen een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem. Je kunt ze zien als verschillende soldaten die samen een verdedigingslinie vormen.

  • vitamine C, dat vooral in groente en fruit zit, stimuleert de vorming van en voorkomt schade aan witte bloedcellen.
  • Vitamine A zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben.
  • Vitamine B6 zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen.
  • Foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12 zijn van invloed op de ontwikkeling en gevoeligheid van specifieke cellen van het afweersysteem.
  • Ook koper, ijzer, zink en seleen spelen een rol bij de productie en werking van afweercellen.

Wil je zeker weten dat je alle vitamines binnen krijgt die je nodig hebt, dan kun je een multivitamine nemen. Daarin zitten de belangrijkste vitamines en mineralen, het is een complete aanvulling op je dagelijkse voeding.

Onmisbaar, maar geen wondermiddel

In de media verschijnen ook regelmatig berichten over de positieve werking van vitamines tegen virussen. Meestal kloppen die berichten niet. Vitamines zijn onmisbaar, maar het zijn geen wondermiddelen. Veel belangrijker is het om je te houden aan de bekende regels: houd afstand, was vaak en goed je handen, blijf thuis bij klachten.