Kinderwens? Vitamines belangrijk, ook voor mannen!

  Nieuws

Je denkt er in eerste instantie misschien niet aan: vitamines en mineralen spelen al een rol vóór de zwangerschap. En niet alleen bij vrouwen! Ook mannen doen er goed aan op de inname van vitamines en mineralen te letten als ze een kinderwens hebben.

Vitamine B6 voor de hormonen

Vitamine B6 draagt bij aan de activiteit van verschillende hormonen, waaronder geslachtshormonen. Deze hormonen zorgen onder andere voor de aanmaak van eicellen, de voorbereiding van de baarmoeder op een zwangerschap en de productie van zaadcellen. Op die manier dragen ze hun steentje bij aan de vruchtbaarheid.

Voor mannen: zink en selenium

Zink speelt een rol bij de voortplanting, omdat dit mineraal bijdraagt aan de vorming van zaadcellen. Daarnaast heeft zink invloed op de aanmaak van een aantal hormonen, waaronder testosteron. Uit onderzoek blijkt dat weinig zink in de voeding gerelateerd is aan lage concentraties hormonen in het bloed, waaronder testosteron. Hierdoor vermindert de hoeveelheid sperma en daarmee de kans op een zwangerschap. Ook het mineraal selenium is goed voor de vruchtbaarheid van de man. Zaadcellen bevatten een selenoproteïne (eiwit met selenium) dat verantwoordelijk is voor de beweeglijkheid en de structuur van de staart van de zaadcel. Een lage seleniuminname zorgt daardoor voor een verminderde beweeglijkheid en voor meer beschadigde zaadcellen.

Foliumzuur (vitamine B11) voor en tijdens de zwangerschap

Zink is niet alleen direct betrokken bij de vorming van zaadcellen; het speelt het ook een rol bij de werking van foliumzuur in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat een combinatie van een zink- en foliumzuursupplement het aantal zaadcellen verhoogt bij mannen die minder vruchtbaar zijn. Foliumzuur is trouwens dubbel belangrijk, want niet alleen mannen hebben er baat bij. Uit onderzoek blijkt dat homocysteïne belangrijk is voor de rijping van eicellen. Foliumzuur heeft op zijn beurt een effect op homocysteïne, en kan dus bijdragen aan de vruchtbaarheid van een vrouw. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom adviseert de Gezondheidsraad vrouwen om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken als ze zwanger willen worden of net zijn.

Sneller zwanger door vitamine D?

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben vastgesteld dat de beweeglijkheid en snelheid van de zaadcellen minder is bij mannen die te weinig vitamine D in het lichaam hadden. Ook was het aantal gezonde zaadcellen lager bij deze groep. Bovendien zijn er aanwijzingen dat vitamine D een positief effect heeft op het testosterongehalte. Het mechanisme hierachter is echter niet bekend en verder onderzoek is daarom noodzakelijk. Daarnaast blijkt dat een hogere vitamine D-status bij vrouwen de kans op een zwangerschap na IVF (In Vitro Fertilisatie) verhoogt. Voldoende vitamine D blijkt dus een rol te spelen bij de vruchtbaarheid, maar of vrouwen ook sneller zwanger worden? Verder onderzoek hiernaar is nodig.

Conclusie

Gezonde en gevarieerde voeding draagt bij aan de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Als je eet volgens de richtlijnen krijg je alle voedingsstoffen binnen die je dagelijks nodig hebt. Red je dit niet dan kan een multivitamine een goede aanvulling zijn op je voeding. Voor vrouwen die zwanger willen worden is het verstandig om al foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo wordt alvast een voorraad opgebouwd voor tijdens de zwangerschap.

Bronnen:

1. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B6 ….. EFSA Journal 2009; 7(9):1225.

2. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to zinc. EFSA Journal 2010;8(10):1819

3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to selenium. EFSA Journal 2009; 7(9):1220

4. Slingeland Ziekenhuis

5. Wong, W.Y. et al (2002). Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Fertil. Steril. 77 (3): 491-498

6. Gezondheidsraad. Naar een optimaal gebruik van foliumzuur. Den Haag: Gezondheidsraad, 2008; publicatienr. 2008/02.

7. Blomberg, J.M. (2011). Vitamin D is positively associated with sperm motility and increases intracellular calcium in human spermatozoa. Hum Reprod. 26(6):1307-1317.

8. Lerchbaum, E. and Overmayer-Pietsch, B (2012). Vitamin D and fertility: a systematic review. European Journal of Endocrinology (2012), 166:765-778.