Vitamine D verkleint kans op diabetes type 2

  Nieuws

Hogere vitamine D inname kan de kans op diabetes type 2 met 13% verlagen. Dat blijkt uit een groot, Amerikaans onderzoek. De onderzoekers hebben de resultaten vergeleken van 19 studies over vitamine D en diabetes type 2. Hun bevindingen zijn opvallend.

Een inname van meer dan 12,5 microgram (mcg) per dag geeft een 13% verminderde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, ten opzichte van een inname van minder dan 5 microgram per dag. Gemiddeld krijgen we 2,5-5 mcg per dag binnen met de voeding.

Een hogere vitamine D bloedwaarde gaf een nog positiever effect: mensen met de hoogste vitamine D status (>25 ng/ml) hadden 43% minder kans op de ontwikkeling van diabetes type 2 ten opzichte van personen met de laagste vitamine D status (<14 ng/ml ).

In totaal zijn er in Nederland zo'n miljoen mensen met diabetes. Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Jaarlijks wordt er in Nederland bij 71.000 mensen diabetes geconstateerd. Naar schatting hebben in 2025 in Nederland 1,3 miljoen mensen de diagnose diabetes.

Vitamine D in de voeding

Vitamine D komt maar in weinig voedingsmiddelen voor. Vette vis als zalm, makreel en paling bevatten veel vitamine D. Een zalmmoot van 100 gram levert ongeveer 5 mcg vitamine D. Daarnaast wordt aan halvarine, margarines en bak- en braadproducten vitamine D toegevoegd.

Zomerzon geeft ons veel vitamine D

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Uit UV-B straling wordt via de huid vitamine D aangemaakt in het lichaam. Voldoende buiten komen, minimaal een kwartier per dag, is nodig om vitamine D aan te maken. Zorg er wel voor dat je handen en hoofd onbedekt zijn.

Supplement noodzaak

Veel groepen mensen hebben dagelijks extra vitamine D nodig. Lees hier welke groepen extra vitamine D nodig hebben of doe de vitamine D-test.

Bron: 

  • Mitri J. Muraru MD. Pittas AG. Vitamin D and type 2 diabetes: a systematic review. EJCN: juli 2011; doi: 10.1038