Wat er op het supplement staat, is waar!

  Nieuws

Als op het etiket van een vitaminesupplement staat dat vitamine D goed is voor de spieren, dan klopt dat. Het is namelijk een van de claims over vitamines die wetenschappelijk is bewezen. Fabrikanten van supplementen en levensmiddelen moeten zich sinds 15 december houden aan een Europese lijst van gezondheidsclaims. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) houdt toezicht op deze Europese regelgeving.

Suzan Tuinier, voedingskundige bij het Vitamine Informatie Bureau: ‘Deze regelgeving zorgt ervoor dat de consument vanaf nu 100% kan vertrouwen op de informatie over vitamines en mineralen op het etiket van een supplement. Het product doet echt wat er in de reclame beweerd wordt. Ik vind dat een goede zaak!'

Strenge beoordeling

Fabrikanten van voedingsmiddelen en supplementen konden hun gezondheidsclaims tot begin 2008 ter goedkeuring voordragen aan de Europese Commissie. De Commissie heeft ongeveer 4000 claims voorgelegd aan de European Food Safety Authority (EFSA). Na een strenge beoordeling heeft de Europese Commissie een lijst opgesteld met 222 toegestane gezondheidsclaims. Meer dan de helft van de goedgekeurde claims gaat over vitamines en mineralen. Dat is goed verklaarbaar, want het zijn stoffen die zeer goed zijn onderzocht en al jaren gebruikt worden. Hier staat per vitamine en per mineraal weergegeven welke claims zijn goedgekeurd.

Toezicht

De Voedsel- en Waren Autoriteit ziet toe op de naleving van de verordening en treedt op tegen het gebruik van claims die niet zijn toegestaan. Er zijn inmiddels al boetes uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan de regels houden. Overigens kunnen fabrikanten nieuwe aanvragen indienen. Als blijkt dat deze voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn, kunnen ze op de lijst met goedgekeurde gezondheidsclaims komen en mogen ze op het etiket.