Vitamine B6 en foliumzuur verlagen risico op longkanker

  Nieuws

Bovengemiddelde bloedwaardes van vitamine B6 , foliumzuur en het aminozuur methionine verlagen de kans op longkanker met tweederde. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek met ruim een half miljoen deelnemers uit tien landen.

B-vitamines en longkanker

De onderzoekers van de International Agency for Research on Cancer hebben de uitkomsten van deze ‘European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)’ gebruikt voor de bevindingen. Van 385.000 deelnemers uit de verschillende Europese landen zijn tussen 1992 en 2000 bloedmonsters genomen en er werd gekeken hoeveel deelnemers longkanker kregen. Informatie over onder meer het voedingspatroon werd via vragenlijsten verzameld.  Uit het onderzoek kwam naar voren dat bovengemiddelde bloedwaardes van foliumzuur, vitamine B6 en methionine ervoor zorgden dat de kans  op longkanker met tweederde werd verlaagd. Meer onderzoek is nodig om te bevestigen dat deze B-vitamines de kans op longkanker daadwerkelijk verkleinen.

B-vitamines komen in verschillende soorten voedingsmiddelen voor. Vlees, eieren, vis, granen, aardappelen en peulvruchten zijn goede bronnen van vitamine B6. Foliumzuur komt met name voor in volkoren producten, groene groente en in verschillende fruitsoorten. Methionine is een aminozuur (onderdeel van een eiwit) dat voorkomt in vis, vlees, groente, ei, volkoren brood en rijst.

Helf Nederlanders te weinig foliumzuurinname

De dagelijkse voeding van de meeste kinderen en volwassenen levert voldoende vitamine B6. Maar voedselconsumptieonderzoek suggereert dat ongeveer de helft van de Nederlandse volwassenen een te lage foliumzuurinname heeft. Voldoende gezonde en gevarieerde voeding blijkt voor veel Nederlanders moeilijk haalbaar. Wil je meer weten over wat een gezonde voeding inhoudt? Klik dan hier, of doe de vitaminetest.

Bron:

  • M. Johansson, C. Relton, P.M. Ueland, et al.Serum B Vitamin Levels and Risk of Lung Cancer.JAMA, 2010;303 (23): 2377-2385