Genoeg van de winter? Eet je fit en vrolijk!

  Nieuws

Na een lange koude winter voelen veel mensen zich niet fit. Hoe komt dat die verkoudheid maar niet over gaat en dat we ons aan het einde van de winter zo ‘down’ voelen? Het Vitamine Informatie Bureau legt uit wat de rol is van vitamines en geeft alvast een heerlijk lenterecept om fit en vrolijk van te worden.

Last van een D-Dip?

Vitamine D is een belangrijke vitamine die we binnenkrijgen via de voeding, met name door vette vis, zoals zalm, te eten. Daarnaast maken we deze vitamine aan in de huid onder invloed van zonlicht. In de afgelopen maanden heeft ons lichaam geen vitamine D aangemaakt, omdat de zon te laag staat en we niet veel buiten zijn geweest – of helemaal ingepakt met sjaal en muts. Ook de in de zomer aangemaakte voorraad raakt uitgeput. We hebben steeds minder vitamine D in ons lichaam en dat kan de oorzaak zijn van een somber gevoel, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Vitamine D speelt namelijk een rol bij de productie van hormonen in ons lichaam. Sommige van die hormonen beïnvloeden onze gemoedstoestand. Zorg voor voldoende vitamine D: doe de vitamine D test op om te kijken of u extra vitamine D nodig hebt.

Vitamine C om fit te worden

Vitamine C, dat is de vitamine waar de meeste mensen aan denken als ze zich niet lekker voelen. Terecht, want vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand. Soms wordt er beweerd dat vitamine C een verkoudheid kan voorkomen. Dat is niet het geval. Verkoudheid treedt niet minder vaak op bij het innemen van een hoge dosis vitamine C, maar de ernst en duur van de verkoudheid lijken wel door vitamine C gunstig te worden beïnvloed. Vitamine C komt veel voor in lentegroente, zoals paprika.

Vitaminerijke recepten:

Rijk aan vitamine C en D: Zalm met gegrilde lentegroente