Onderzoek toont aan: multivitamine verkleint kans op kanker iets

  Nieuws

Een dagelijks multivitaminesupplement kan de kans op kanker met gemiddeld 8% verlagen. Dat blijkt uit een grote, gedegen wetenschappelijke studie van het Brigham and Women’s ziekenhuis en de Harvard Medical School in het Amerikaanse Boston. Aan de ‘Physicians Health study’, die elf jaar heeft geduurd, werkten ruim 15.000 artsen mee van 50 jaar en ouder. De artsen slikten zelf dagelijks een multivitamine of een placebo.

Het Vitamine Informatie Bureau noemt de resultaten van dit onderzoek erg belangrijk voor de discussie over het belang van vitamines. Suzan Tuinier, voedingskundige van het bureau: ‘Het komt veel voor dat allerlei onderzoeken tot verschillende conclusies komen of elkaar tegenspreken. Maar dit onderzoek steekt kwalitatief uit boven de rest, door onder meer de opzet en de lange duur. We zien dat een multivitamine een bescheiden, maar duidelijk preventief effect heeft op het ontstaan van kanker. En een multivitamine is nadrukkelijk geen medicijn, het bestaat uit voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede gezondheid. In het algemeen kun je stellen dat het onderzoek ondersteunt wat wij steeds zeggen: een multivitamine kan een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Je weet dan zeker dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.’

Over het onderzoek

De artsen in het onderzoek kregen gedurende ruim 11 jaar elke dag een multivitamine of een placebo (een pil zonder werkzame stoffen). In de gebruikte multivitamine-supplementen zat een heel reeks aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, C, D, E, B6 en B12, calcium, selenium en zink.
Tijdens deze periode kregen 2669 mannen kanker. Vergeleken met de placebogroep kregen mannen die dagelijks een multivitamine namen, gemiddeld 8% minder vaak kanker.  Aan het onderzoek deden alleen mannen mee. De resultaten kunnen daardoor niet zomaar naar vrouwen vertaald worden. Inmiddels heeft het onderzoek voor veel publiciteit gezorgd. Zonder uitzondering wordt in deze artikelen de kwaliteit van het uitgevoerde onderzoek benadrukt.

Enkele publicaties:

Lees hier de volledige publicatie.