Extra vitamine D voor astronaut André Kuipers?

  Nieuws

We zagen allemaal hoe André Kuipers in 2011 wat wiebelig terug kwam op aarde. De Nederlandse astronaut voelde zich net na zijn terugkomst verlamd en hij kon niet lopen. En dat is niet vreemd. Een tijd in de ruimte is namelijk niet goed voor het menselijk lichaam en met name niet goed voor de botten. Uit  onderzoek blijkt dat bewegen samen met het slikken van extra vitamine D de botgezondheid van astronauten op peil kan houden gedurende hun ruimtevaart.

Hoe zorg je voor een goede botgezondheid in de ruimte? Een rondje hardlopen is geen optie, maar bewegen zagen we Kuipers volop in het ruimtestation ISS. Die beweging had hij hard nodig voor sterke spieren én botten.Uit onderzoek blijkt dat bewegen alleen niet voldoende is. Het gaat om de combinatie van bewegen en het slikken van extra vitamine D. Dit kan botafbraak voorkomen, zo blijkt uit een publicatie in het Journal of Bone and Mineral research (1).

Vitamine D is onmisbaar voor de botten, omdat deze vitamine zorgt voor het handhaven van de calciumbalans in het lichaam. De calciumbalans is van belang voor de botgroei en het handhaven van de botdichtheid.

We halen vitamine D voor een klein deel uit onze dagelijkse voeding, maar de belangrijkste bron is zonlicht. Omdat een astronaut het gedurende een lange tijd zonder zonlicht moet stellen is het erg belangrijk om een supplement te nemen met extra vitamine D.

Ook als je geen astronaut bent en lange ruimtereizen maakt, kan het nodig zijn om extra vitamine D te nemen. Omdat je er niet voldoende van binnenkrijgt. Heb jij net als astronaut André Kuipers extra vitamine D nodig? Doe de vitamine D test en je weet of het nodig is om extra te nemen, en hoeveel!

Bron:

  • Benefits for Bone From Resistance Exercise and Nutrition in Long-Duration Spaceflight: Evidence From Biochemistry and Densitometry, Journal of Bone and Mineral Research, Vol. 27, No. 9, September 2012, pp 1896–1906 DOI: 10.1002/jbmr.1647