Tips voor gezonde feestdagen!

  Nieuws

Eén op de vier Nederlanders heeft tijdens de feestdagen last van maagklachten. We eten vaak te veel, en niet altijd even gezond. Het Vitamine Informatie Bureau wil de feestvreugde niet bederven, integendeel: met een paar goede tips geniet je nog meer van het eten tijdens kerst en oud- en nieuw.

1. Begin met een goed ontbijt

Begin de feestdagen met een gezond ontbijt. Dit is namelijk de eerste maaltijd na een hele nacht en je lichaam is toe aan eten. Ontbijten is goed voor de darmen en zorgt dat je op gewicht blijft. En je krijgt meteen een flink deel binnen van de vitamines en mineralen die je nodig hebt. Wie niet ontbijt, krijgt later natuurlijk trek. En valt aan als de schalen met snacks op tafel komen.

2. Probeer om niet voor een tweede keer op te scheppen      

‘Je lichaam kan heel goed aangeven wanneer het honger heeft en wanneer het voldoende heeft gehad. We zijn echter verleerd om hiernaar te luisteren. Bedenk je tijdens het eten ‘heb ik nog honger?’. Als het antwoord niet volmondig ‘ja’ is, stop dan met eten!’ Dit zegt Angèle Bakker van Nooit meer op dieet, www.nooitmeeropdieet.nl. En eigenlijk moet je nog iets eerder aan de rem trekken: denk aan de volgende gang die ook weer lekker zal zijn!

3. Alcohol, geniet met mate

Drink liever lekkere wijn dan veel wijn, geniet ervan, kleine slokjes tegelijk. En neem vooral water tegen de dorst. Twee redenen: in alcohol zitten bijna net zo veel calorieën als in vet, dus je kunt er flink van aankomen. En die kater de volgende dag is ook geen pretje.

4. Kies niet voor kant en klaar, maar kook zelf

Kies voor een maaltijd met verse ingrediënten en eet niet te eenzijdig. Bijna iedereen eet met kerst veel vette voedingsmiddelen en weinig groente en fruit. Dat kan best wat creatiever. Recepten genoeg waarmee je een even gezonde als feestelijke en smakelijke kerstdis op tafel zet.

5. Maak een wandeling

Een eind(je) wandelen is prima. En stiekem is het ook best lekker om even weg te zijn uit dat huis vol met familie en vrienden.  Bewegen is goed en je verbrandt energie. Eigenlijk is het iedere dag belangrijk om minimaal een kwartiertje buiten te zijn, omdat je lichaam dan ook nog eens vitamine D aanmaakt!

Er is een geruststelling. Prof. Mathus-Vliegen (maag-lever-darm arts en lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Vitamine Informatie Bureau) zegt: "Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud en nieuw, maar tussen Oud en nieuw en Kerst". Met andere worden: geniet van het eten met de feestdagen en probeer de rest van het jaar gezond te eten.