Te weinig vitamine D en foliumzuur voor kinderen

  Nieuws

Peuters en kleuters eten ongezond en eenzijdig, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM: te weinig groente, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen. En te veel verzadigde (slechte) vetten. Daarnaast is de inname van vitamine D en foliumzuur te laag. Slechts drie op de vijf peuters krijgt een supplement met vitamine D. Wat kunnen ouders doen om te zorgen dat kinderen in elk geval voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen? Zes tips van het Vitamine Informatie Bureau.

Tip 1: gezond voor volwassenen is gezond voor kinderen

Een gezonde voeding voor volwassenen is ook een gezonde voeding voor kinderen. Daar zitten alle vitamines en mineralen die een peuter nodig heeft. Vanaf 1 jaar mogen kinderen ‘met de pot mee eten’. Kleine kinderen kunnen erg wisselend eten. De ene dag eten ze heel veel, de dag erna bijna niets. Dat is op zich niet erg. Als het kindje lekker actief is en goed groeit is er niets aan de hand. 

Tip 2: extra vitamine D is noodzakelijk

Het volwassen lichaam kan zelf vitamine D maken in de huid, onder invloed van zonlicht. Iedere dag minimaal een kwartier buiten is hiervoor genoeg. De rest van de vitamine D moet uit de voeding komen. Kinderen tot vier jaar hebben een hele grote hoeveelheid vitamine D nodig. Deze hoeveelheid kan niet door de voeding worden geleverd en ook niet zelf worden gemaakt door het lichaam onder invloed van zonlicht. Daarom raadt het Vitamine Informatie Bureau een supplement met vitamine D aan. Kinderen tot 4 jaar hebben 10 microgram extra vitamine D per dag nodig.

Tip 3: zorg voor voldoende groente en volkorenproducten

Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat de inname van foliumzuur (vitamine B11) bij jonge kinderen laag is. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en het erfelijk materiaal (DNA). Ook is het erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei. Om voldoende foliumzuur binnen te krijgen is een gevarieerde voeding erg belangrijk. Eet met name voldoende groente en volkorenproducten.

Tip 4: groente uit blik, glas of diepvries is prima

Groente uit blik, glas of diepvries wordt vaak eerst ‘geblancheerd’: snel verhit. Daarbij blijft meer dan tachtig procent van de vitamines behouden. Bij de bereiding thuis hoeft het niet zo lang meer te koken en gaan er dus minder vitamines verloren. Uiteindelijk is er na de bereiding nog maar weinig verschil met verse groente. Daarom is groente uit glas, blik of vriezer een goed alternatief. Kies hier dus gerust voor in drukke tijden.

Tip 5: vegetarisch eten is geen probleem

Een goed samengestelde vegetarische maaltijd bevat alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Ook voor kinderen is niets tegen is op (ter afwisseling) vegetarisch te eten. Alleen bij strenge vegetariërs (veganisten), die ook geen eieren en melk gebruiken, kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Vitamine B12 komt namelijk alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen. Dan is een supplement gewenst.

Tip 6: overweeg bij slecht eten een multivitamine

Als een kind lange tijd (te) weinig eet, dan is een multivitamine het overwegen waard. Er zijn speciale multivitamines voor kinderen op de markt. De hoeveelheden vitamines en mineralen daarin zijn speciaal afgestemd op kinderen. Maar let op: supplementen kunnen gezonde voeding natuurlijk niet vervangen, ze dienen alleen als aanvulling.

Bronnen:

  • Voedselconsumptiepeiling bij peuters en kleuters 2005/2006, RIVM rapport 350070001, 2008
  • Gezondheidsraad. Voedingsnormen: calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine. Den Haag: Gezondheidsraad, 2000; publicatie nr 2000/12.
  • Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012; publicatienr. 2012/15.