9 manieren om vitamines te scoren

  Tips

Dagelijks gezond eten zorgt dat je de vitamines binnen krijgt die je nodig hebt. Maar hoe scoor je wat extra vitamines?

1. Aardbeien

Aardbeien zijn niet alleen heel erg lekker, er zit ook nog eens heel veel vitamine C in. Per 100 gram bevatten ze meer vitamine C dan een sinaasappel! Vitamine C is een alleskunner onder de vitamines. Het is bijvoorbeeld goed voor de weerstand en voor een gezonde huid.

2. Woteltjes

In worteltjes zit veel bètacaroteen. Het lichaam maakt hier zelf vitamine A uit aan. Bètacaroteen geeft de karakteristieke kleur aan oranje kleur aan worteltjes.

3. Peulvruchten

B-vitamines komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor, maar vooral in dierlijke producten. Denk hierbij aan vlees, vis en zuivel. Maar ook peulvruchten zijn een goede bron van vitamine B. Dus eet je vegetarisch dan zijn peulvruchten een goed alternatief. Vitamine B11 (foliumzuur) is een uitzondering; dit komt vooral voor in groene (blad)groenten.

4. Spinazie

Spinazie kennen we allemaal van Popeye en van het ijzer dat erin zit. Maar wist je dat spinazie ook heel veel foliumzuur bevat? Ook broccoli en raapstelen zijn groenten die veel foliumzuur bevatten.

5. De zon

Het grootste deel van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt haal je uit zonlicht. Zorg dat je dagelijks tussen 11 en 15 uur een kwartier tot een half uurtje buiten bent.

6. Rode Paprika

Rauwe rode paprika bevat heel veel vitamine C. Vooral rauwe paprika is rijk aan vitamine C, want door het bereiden gaat er wat vitamine C verloren.

7. Zalm

Als we kijken naar de voeding dan is vette vis, zoals zalm een echte vitamine D-topper.

8. Pindakaas

Pindakaas bevat veel vitamine E. Pinda’s zijn net als andere noten namelijk rijk aan deze vitamine.

9. Een multivitamine

Een gezonde voeding betekent vooral zorgen voor variatie, zodat je alle vitamines binnenkrijgt. En lukt dat even niet, dan kan een multivitamine ook zorgen voor net dat beetje extra.