1,5 miljoen mensen vullen vitamine D-test in

  Nieuwsbrief

Het is een officieel advies van de Gezondheidsraad voor miljoenen Nederlanders: neem een supplement met vitamine D. Maar hoe weet je of je in een groep valt die een risico loopt op een tekort? Daarvoor ontwikkelde het Vitamine Informatie Bureau samen met het Voedingscentrum de vitamine-D test. Inmiddels is de test op de website van het Vitamine Informatie Bureau meer dan 1,5 miljoen keer ingevuld.

Vitamine D komt vooral voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, al gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden. Een uitzondering hierop is vette vis (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel); daarin zit iets meer vitamine D. In Nederland wordt vitamine D ook aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Uit UV-straling maakt het lichaam ongeveer tweederde aan van de vitamine D die we op een dag nodig hebben.

Wie onvoldoende in de zon komt of de huid bedekt bij het buiten zijn, maakt minder vitamine D aan. Hetzelfde geldt voor mensen met een donkere of getinte huid. Deze lagere aanmaak is met een gezonde voeding niet volledig te compenseren.

Hoe ouder je bent, hoe minder vitamine D je aanmaakt. Daarom hebben ook vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 jaar extra vitamine D nodig. Bijna de helft van de Nederlandse ouderen heeft niet voldoende vitamine D in het lichaam als het gaat om de botgezondheid. Slechts 20 procent van de ouderen slikt dagelijks een supplement, terwijl dit het officiële advies van de Gezondheidsraad is.

Ook zwangere vrouwen en kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Ouderen lopen minder risico om te vallen en op botbreuken wanneer ze voldoende vitamine D in het lichaam hebben. De online vitamine D test bestaat uit verschillende korte vragen. Er volgt een kort advies over het nemen van extra vitamine D.

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige bij het Vitamine Informatie Bureau:

‘Mocht het zo zijn dat de test geen uitsluitsel geeft, maar toch het vermoeden bestaat van een vitamine D-tekort dan raad ik je aan naar de huisarts te gaan. Via een bloedtest kan de precieze vitamine D-waarde vastgesteld worden’

Doe hier de online vitamine D-test van het Vitamine Informatie Bureau.