De zwangerschap is achter de rug. Nu begint een nieuwe periode. De periode van de zorg voor je kindje. Lees hier meer over de vitamines en mineralen die een pasgeboren baby nodig heeft.

Aandacht voor jezelf

Na de bevalling is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan jezelf. Je lichaam moet herstellen en daarom is een extra belangrijk om goed te letten op je dagelijkse voeding. 

Tip: als je nog erg moe bent na de bevalling kun je een multivitamine nemen naast je dagelijkse voeding. Daarin zit ook extra ijzer. Je hoeft dan geen andere supplementen, zoals kruidendrankjes te nemen. 

De borst of de fles?

Ga je borstvoeding geven of de fles? Als je besluit borstvoeding te gaan geven, dan is aandacht voor je eigen voeding ook belangrijk.

Behoefte aan vitamines en mineralen

Als je borstvoeding geeft, dan heeft je lichaam een hogere behoefte aan vitamines en mineralen. Je moet er immers ook voor zorgen dat je kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. En naarmate je kindje groeit en een andere behoefte aan voedingsstoffen krijgt, verandert ook de samenstelling van de borstvoeding. Als je zelf niet voldoende eet gaat dat in eerste instantie niet ten koste van de samenstelling van de borstvoeding. Wel van je eigen lichaam. Daarom heb je in de periode dat je borstvoeding geeft meer vitamines en mineralen nodig.

Vrouwen die borstvoeding geven zullen dus meer moeten eten om in die behoefte te voorzien. Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld voor hoeveelheden die je moet eten als je borstvoeding geeft.

Gemiddelde aanbevolen hoeveelheden als basis voor een gezonde voeding zijn:

Supplementen als je borstvoeding geeft

Als vrouwen die borstvoeding geven wat extra’s willen, is een multi(vitamine)preparaat het beste omdat de voedingsstoffen hierin in een goede onderlinge verhouding zijn opgenomen. Er zijn speciale supplementen op de markt voor vrouwen die borstvoeding geven.

Vitamines en mineralen als je borstvoeding geeft

In het overzicht aan de rechterkant van de pagina zie je hoeveel vitamines en mineralen vrouwen die borstvoeding geven precies nodig hebben per dag.