Langzaam naar vaste voeding

De eerste maanden heeft je kindje voldoende aan borst- of flesvoeding en extra vitamines. Vanaf 4 maanden kun je groente en fruit geven. Langzamerhand gaat de baby steeds meer eten, totdat hij rond het eerste jaar volledig met de pot mee eet.

Supplementen voor baby’s

Vanaf de geboorte is borstvoeding de meest natuurlijke en meest geschikte voeding voor de baby. Het bevat bijna alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Alleen vitamine K en D zitten niet in voldoende mate in moedermelk.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Als je baby hiervan te weinig van binnenkrijgt, kunnen er bloedingen optreden. Een supplement is daarom noodzakelijk. Tot en met een leeftijd van drie maanden (12 weken) is een supplement met 150 microgram vitamine K per dag nodig. 

Vitamine D is nodig voor een goede botontwikkeling. Baby’s hebben echter niet voldoende aan de hoeveelheid vitamine D die in de moedermelk zit. Vanaf de leeftijd van een week wordt daarom een vitamine D-supplement aangeraden.  Geadviseerd wordt om een kindje 10 microgram extra vitamine D per dag te geven.

Ook als je ervoor kiest om je kindje flesvoeding te geven, is het nodig om extra vitamines te geven. Het is altijd nodig om dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Extra vitamine K is alleen nodig gedurende de eerste 3 maanden en wanneer je minder dan 500 cc flesvoeding geeft.

Vitamines en mineralen voor baby's

In het overzicht aan de rechterkant van de pagina zie je hoeveel vitamines en mineralen baby's precies nodig hebben per dag.