Huid en slijmvliezen

De eerste verdedigingslinie tegen een infectie wordt gevormd door onze huid en onze slijmvliezen. Vitamine A zorgt hiervoor.

Aanmaak van afweercellen

Vitamines zorgen ook dat er witte bloedcellen worden aangemaakt. De verschillende soorten witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van je afweersysteem. Je kunt ze zien als verschillende soldaten die samen een verdedigingslinie vormen. Zo hou je ziekteverwekkers op afstand.

Vitamine A zorgt voor de aanmaak van zogenaamde T-lymfocyten. Een tekort aan vitamine B6 leidt tot een verminderde productie van witte bloedcellen.

Vitamine C zorgt voor een goede werking van witte bloedcellen.

Het mineraal seleen zorgt voor de productie van specifieke verdedigingscellen. Een zinktekort heeft effect op veel onderdelen van het immuunsysteem: er worden minder afweercellen aangemaakt en ze reageren minder goed.

Koper zorgt voor de productie van afweercellen en kan deze cellen beschermen. Een kopertekort vermindert de werking van bepaalde witte bloedcellen. Bij een tekort aan ijzer worden minder witte bloedcellen aangemaakt.

Hele jaar door 

Het is van belang om het hele jaar door te zorgen voor een goede inname van deze vitamines; zo bouw je de sterkste verdedigingslinie op. Uit de poll op onze website blijkt dat meer dan de helft (52%) van de mensen die een mulitivitamine nemen, dit het hele jaar door doen, dus ook in de zomer. Het Vitamine Informatie Bureau vindt dat verstandig, omdat je zo je vitaminevoorraad op peil houdt en de zes weerstandvitamines alle kans hebben om je optimaal te beschermen.

Benieuwd hoe jouw weerstand op dit moment is?

Ben je benieuwd hoe goed jouw weerstand op dit moment is? Met deze weerstandsmeter weet je binnen 2 minuten hoe vatbaar je bent om ziek te worden.

Ga naar de weerstandsmeter.