Complete verwarring met gezond verstand

door Marianne Smeets, voedingswetenschapper |   Column

Afgelopen maand las ik een aantal publicaties over vitamine D. De ene studie beweerde dat vitamine D geen invloed heeft op bot- en spiersterkte en vallen na de overgang; de andere studie liet zien dat vitamine D en bewegen wél effect hebben. Mijn eerste reactie: verwarring!

adat ik in de onderzoeken was gedoken, kwam ik opnieuw tot de conclusie dat voedingsonderzoek wel heel complex is; niets is wat het op het eerste gezicht lijkt. Ik weet wel hoe dat komt. Vroeger deden wetenschappers veel onderzoek naar één enkele voedingsstof. Daaruit hebben we heel veel geleerd over de werking van verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen. En nog wordt er onderzoek gedaan naar het effect van ‘losse’ voedingsstoffen op onze gezondheid. Maar helaas voor al die wetenschappers, we eten geen losse voedingsstoffen. We eten van alles door elkaar. En soms werken voedingsstoffen samen, maar soms werken ze elkaar juist tegen. Daar komt dan ook nog eens een sausje overheen van andere leefstijlfactoren zoals bewegen, roken en het milieu. Dat is wat voedingsonderzoek zo moeilijk maakt – en tegelijk natuurlijk ook zo boeiend. De twee studies naar vitamine D zijn daar een mooi voorbeeld van: vitamine D alleen helpt niet, vitamine D met bewegen wél. En om het allemaal nog wat moelijker te maken, calcium is ook nog eens belangrijk voor sterke botten.

Maar er zijn meer voorbeelden te noemen. Zomaar wat nieuwsberichten die ik de afgelopen tijd voorbij zag komen: visolie niet zo gezond als gedacht, transvetzuren toch niet állemaal ongezond en koffie veroorzaakt toch géén hartritmestoornissen.

Ik snap dat veel mensen dan door de bomen het bos niet meer zien. Wat moet je nu wel of niet geloven en doen? Het ene moment lees je dit, het andere dat. En ik moet eerlijk toegeven, soms weet ik het ook even niet meer. Terwijl ik er nota bene voor doorgeleerd heb. Op die momenten vertrouw ik maar op mijn gezond verstand. Dat betekent: gevarieerd en gematigd eten, voldoende groente en fruit, zuivel en (volkoren)graanproducten en wat vlees of (vette) vis. En als ik dat niet red, gebruik ik als aanvulling een multivitamine. Want eerlijk is eerlijk, ook ik eet wel eens ongezond. Dan speel ik toch op safe en neem ik iets extra’s. Dat geeft rust, en dat is vast ook goed tegen die verwarring...