Keep on dreaming, keep on laughing

door Marianne Smeets, voedingswetenschapper |   Column

Er is de laatste tijd veel te doen over vitamine B. Omdat ik benieuwd was naar de wetenschappelijke onderbouwing van een aantal uitspraken, was ik aan het surfen op het internet. Daarbij viel mijn oog op een artikel uit 2015 met als titel: Vitamin B could help sleepers realise their dreams (vitamine B kan slapers helpen hun dromen te realiseren). Ik wist dat B-vitamines belangrijk zijn voor onze energievoorziening en ons zenuwstelsel. Maar dromen? Al lachend, dwaalden mijn gedachten af…

k droom namelijk heel vaak tegen de ochtend, waardoor ik onthoud wat ik gedroomd heb. En ik kan jullie vertellen, dat het vaak rare dromen zijn. Soms met een kern van waarheid, maar soms ook volledig onverklaarbaar. Als kind droomde ik eens over een vulkaan naast de basisschool die uitbarstte, waardoor ik snel naar huis moest om mijn lievelingspop te redden. En gisteren was ik in mijn droom de auto van mijn man ‘kwijt’. Geparkeerd en nergens meer terug te vinden. Terwijl ik ergens in een studentenhuis ging douchen, hielpen gelukkig wel lieve, vreemde mensen met zoeken. Je maakt wat mee terwijl je slaapt.

Maar terug naar het onderzoek. Volgens de onderzoeker zorgt vitamine B6 ervoor dat je dromen levendiger, kleurrijker, emotioneler en bizarder worden. Andere B-vitamines zouden ervoor zorgen dat mensen hun dromen herinneren of dat ze zich ervan bewust zijn dat en wat ze dromen. Hij zocht proefpersonen om het effect van andere B-vitamines hierop te bestuderen. Want, zo zei hij, als we ons bewust zijn van onze dromen en ze kunnen controleren kunnen we de tijd dat we dromen productiever gebruiken.

Er zal vast ergens een wetenschappelijke link liggen tussen vitamine B en dromen, dat heb ik niet verder uitgezocht. Maar wat voor nut heeft dit type onderzoek? En komt er überhaupt een zinnig resultaat uit? Op de website van de universiteit waaraan deze onderzoeker verbonden is, vond ik dat dit onderzoek nuttig is voor mensen met nachtmerries of voor topsporters die in hun slaap hun training of oefening nog een keer beleven. Maar resultaten van dit onderzoek heb ik nog niet kunnen vinden en ik verwacht er ook niet veel van. In de tussentijd ga ik geen extra B-vitamines nemen om mijn dromen te beheersen. Ik wil gewoon lekker onbeheerst blijven dromen en lachend wakker worden omdat ik weer iets raars heb meegemaakt in mijn slaap. En dat wens ik heel veel mensen toe. Ook de onderzoeker zelf. Misschien wordt ook hij op een dag lachend wakker als zijn onderzoek een droom bleek!

Bron: Vitamin B could help sleepers realise their dreams. By RJ Whitehead, 28-Oct-2015