Sporten is niet mijn ding!

door Marianne Smeets, voedingswetenschapper |   Column

Wat een sportzomer hebben we gehad! En wat heb ik genoten. Ik vind sport echt geweldig …om te kijken. Maar dat is ook precies waar het de laatste tijd bij blijft: kijken.

Ik bewonder mensen die het liefst elke dag sporten en die zelfs chagrijnig worden als ze het niet doen. Mensen die élke dag kunnen trainen, of ze nou strijden voor een gouden medaille of niet. Had ik maar een klein beetje van die energie. Maar telkens kom ik tot de conclusie dat sporten niet mijn ding is. En waar het aan ligt? Ik weet het niet.

Ik ben dagelijks met gezondheid bezig: ik eet gezond, ik rook niet en alcohol drink ik met mate. En ik schrijf en lees er dagelijks over voor mijn werk. Alleen dat sporten…dat wil nog niet lukken. Maar dat ik iets moet gaan doen is me wel duidelijk. Recent was het weer in het nieuws: ‘aanbevolen hoeveelheid bewegen moet hoger’. Want bewegen zorgt ervoor dat je conditie verbetert en je spieren en botten sterker worden. Ook slaap je beter, word je minder snel moe en verklein je het risico op chronische ziekten.

Als je dan ook nog eens elke dag overdag buiten sport maakt je lichaam bovendien vitamine D aan, want daarvoor heb je zonlicht nodig. Ongeveer tweederde deel van wat je nodigt hebt, maak je op die manier. De rest komt uit de voeding. Ook vitamine D draagt bij aan een goede werking van de spieren en sterke botten, net als bewegen. Hoeveel meer argumenten heeft een mens nodig?

En toch, ondanks al die argumenten sta ik nog niet te popelen. Ik  heb er gewoon niet zoveel zin in en als ik op een terras zit, maak ik ook vitamine D aan. Maar mijn moeder zei altijd: als je geen zin hebt, maak je maar zin. En eerlijk: een paar trappen op en ik ben al buiten adem. Dus er moet iets gebeuren. Daarom heb ik met mezelf afgesproken: ik ga naar de sportschool, op de fiets! Tussen al die apparaten staat vast een ding dat me bevalt. Wie weet wordt sport dan toch ‘mijn ding’…