Ieder kind is uniek!

door Suzan Tuinier, voedingsdeskundige |   Column

Onze twee kinderen zijn totaal verschillend. Dat zie je aan hun karaktereigenschappen en hun interesses. Maar je ziet het vooral als het om eten gaat. En dat vind ik best gek, want ik heb ze toch echt op precies dezelfde manier leren eten.

Het ontwikkelen van de smaak pakte ik serieus aan. Van jongs zaten ze op hun stoeltje in de keuken, te voelen aan een champignon of te ruiken aan een blaadje munt. En er werd lustig op los geproefd: een piepklein likje mosterd, een hapje rauwe zuurkool, niets was te gek. Met veel geduld leerde ik ze hoe eten smaakt. Het had effect! Ze aten beiden erg goed.

Toen ze gingen lopen veranderde dit subiet. Ze werden opeens kieskeurig! Eigenlijk is dat niet zo gek, want moeder natuur heeft dat zo geregeld. Stel je voor dat ze tijdens het rondsjouwen in de tuin opeens een giftige plant naar binnenwerken. Een mooi mechanisme, maar als ouder krijg je er wel een taak bij: je moet ze leren dat het eten goed en lekker is.

En dat is best een uitdaging! Leer ze maar eens dat groente lekker is. In groente zitten weliswaar veel vitamines en mineralen, maar weinig calorieën. Dus geen vet en geen suiker, waardoor we groente niet zo lekker vinden. Groente doet eigenlijk alles om niet gegeten te willen worden. Niet verwonderlijk dat een gemiddeld Nederlands kind van 6 jaar in plaats van de aanbevolen 100-150 gram slechts 41 gram groente per dag eet.

Aan mijn zoon ligt het niet: hij knaagt liever op een wortel dan op een schuimblok en eet zijn ruime portie groente iedere avond met smaak op. Maar het is wel een flinke uitdaging om hem los te rukken van zijn tablet en buiten te laten spelen. Mijn dochter is het liefst de hele dag buiten, maar zij laat alle groentesoorten consequent links liggen. Ik voer nooit een echte strijd en blijf vooral mijn best doen om mijn zoon naar buiten te krijgen en mijn dochter altijd groente te laten proeven al is het maar één hapje. Daarnaast geef ik ze wat extra’s. Mijn dochter een kindermultivitamine, mijn zoon extra vitamine D. Zo weet ik zeker dat ze toch alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben.

Twee verschillende kinderen hebben we. Ik leer ze allebei wat gezond is en geef ze zo een basis mee. En ondertussen maak ik me niet te druk.