Voedingsmythes

door Bauke ter Braak, communicatieadviseur |   Column

De laatste dagen is er een soort rust over mij gekomen. En ik weet ook precies waar dat door komt. Mijn redder heet Martijn Katan, doorprikker van mythes, hypes en andere wetenschap waar te veel valse lucht in is geblazen.

Ik moet zeggen: een  flink deel van zijn verhaal (en hij is de laatste tijd niet uit de media weg te slaan) ging er bij mij wel in als God's woord in een ouderling. We zijn er kennelijk een beetje moe van geworden, van al die hypes en mythes rond voeding. Die wereld vol wonderbaarlijke etenswaren, bestaat die eigenlijk wel? Oer-eten uit de tijd dat we nog in holen en grotten woonden, of iets raars uit een mysterieus land waar we in een atlas heel lang naar moeten zoeken: het werd me allemaal een beetje te veel. En gelukkig hoeft het ook allemaal niet, ik slaak een zucht van verlichting.

Hoewel, helemaal rustig ben ik nog niet. Een flink deel van het betoog van de professor snijdt hout, zoals gezegd, maar niet alles. In een van de vele, vele interviews, voor RTL Nieuws, zegt de emeritus hoogleraar dat alles wat we toevoegen om lang en gezond te leven, onnatuurlijk is: 'Dat we lang en gezond leven is juist onnatuurlijk, in de natuur sterf je jong.' Zelf heb ik het gevoel dat we ons daar als mensheid al een tijdje niet meer willoos bij neerleggen. Dan maar onnatuurlijk. Inclusief Martijn Katan zelf, inmiddels 66 en vast van plan om nog een hele tijd te blijven berichten over de wondere voedingswereld. Ik hoop het voor hem en voor die voedingswereld. Want vermakelijk is het altijd. De voedingshogepriester van Nederland (ik gun ‘m die titel van harte) beheerst namelijk ook de kunst van het overdrijven, en het weglaten van bijna alle tinten tussen wit en zwart. Zoals zijn afvalemmerdieet, waarbij je bier en chips vast moet mengen voordat je het op mag eten. Wat je dan niet doet, want het ziet er vies uit en zo smaakt het vast ook. Dat is lekker duidelijk, maar het is de vraag of je ermee uit de voeten kunt. Zijn dieet zal niet populair worden.

Even terug naar dat onnatuurlijke toevoegen. Wat is dat eigenlijk? Waar begin je dan? Een konijn boven een houtvuurtje roosteren en er dan een appel bij eten? Onzin natuurlijk. Het gaat erom dat je bij alles wat je eet en drinkt komt tot een verantwoorde optelsom. En  eigenlijk moet je dan ook nog voldoende bewegen en lekker lang slapen. Dan ben je goed bezig.

Er zijn heel veel stofjes die een heel klein beetje helpen. En je mag zelf weten waar je ze vandaan haalt, uit Nepal of de Noordoostpolder. En je mag ook zelf weten of je sommige stofjes ook ‘los’ tot je neemt, zoals vitamines en mineralen. Goed eten, volgens de Schijf van Vijf, staat natuurlijk voorop. Maar ja, dat doen we met z’n allen bij lange na niet goed genoeg.

Martijn Katan, het moet gezegd, is soms ook bescheiden. In weer een ander interview, ditmaal in Trouw, zegt hij: 'Wij wetenschappers bakken voornamelijk mislukte broden.' Het zou fijn zijn als daar wel wat jodium aan is toegevoegd, want dat hebben we nodig. Een eet je brood zonder jodium, dan kun je een supplement overwegen. We leven gelukkig nog steeds in een vrij land, je mag zelf kiezen.

En daarom ben ik nog niet helemaal tot rust gekomen: keuzestress!