Vitamine B8

Vitamine B8 (biotine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B8 (biotine) speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Het draagt bij aan de voorziening van energie. Daarnaast is vitamine B8 van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel, voor gezond haar en een gezonde huid.

Waar zit het in?

Vitamine B8 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Op de pagina ‘Waar zit het in?’ is meer informatie te vinden over vitaminebronnen en de bijdrage van deze bronnen aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Hoeveel heb ik nodig?

De leeftijdsgroep van 0 tot 5 maanden heeft 4 microgram (mcg) vitamine B8 per dag nodig. Volwassenen hebben 40 mcg per dag nodig. Een overzicht van de vitamine B8-behoefte in de verschillende levensfasen is te vinden bij ‘Hoeveel heb ik nodig?’.

Wat is veilig?

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van vitamine B8. Daarom is er geen bovengrens aan te geven. Het Vitamine Informatie Bureau hanteert een richtlijn van maximaal 5x de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) per dag.

Wat zijn de gevolgen van een te veel aan vitamine B8?

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van vitamine B8.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B8?

Een tekort aan vitamine B8 is zeldzaam, omdat deze vitamine in een groot aantal voedingsmiddelen voorkomt. Bij een vitamine B8-tekort ontstaan er verschijnselen als huidafwijkingen, tongontsteking, verminderde eetlust, moeheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie. De stof avidine, die in rauw kippeneiwit voorkomt, bindt zich aan vitamine B8, waardoor vitamine B8 niet meer kan worden opgenomen. Avidine is echter niet tegen verhitting bestand, zodat gekookte of gebakken eieren deze stof niet meer bevatten.