Vitamine B6

Vitamine B6 is onderdeel van het vitamine B-complex en heet ook wel pyridoxine. Welke functie heeft het in het lichaam? Hoeveel heb je ervan nodig? Wat merk je ervan als je een tekort of teveel hebt? Hoe kun je dit voorkomen? Je leert het allemaal in dit artikel. Lees tot het einde om te weten te komen hoe deze vitamine een rol heeft gespeeld in een blessure van Sven Kramer.

Waar is vitamine B6 goed voor? 

  • zorgt dat jouw zenuwstelsel goed werkt
  • is belangrijk voor jouw weerstand
  • is belangrijk voor jouw spijsvertering
  • speelt een rol bij de vorming van jouw rode bloedcellen
  • is belangrijk voor jouw energievoorziening
Zorgt dat jouw zenuwstelsel goed werkt

Je zenuwstelsel zorgt ervoor dat jouw lichaam goed kan communiceren met jouw brein en andersom. Het zorgt ervoor dat signalen heen en weer gebracht kunnen worden. Verbrandt je bijvoorbeeld jouw vinger aan het gas of vuur geeft jouw vinger pijn en hitte prikkels door aan jouw brein. Jouw brein daarentegen geeft jouw vinger het signaal om je vinger terug te trekken. Een belangrijke boodschapper dus die je goed wilt laten werken.

Belangrijk voor jouw weerstand

Vitamine B6 draagt bij aan jouw weerstand. Het helpt ons bij het voorkomen van ziekte en fit te blijven. 

Belangrijk voor jouw spijsvertering

Vitamine B6 speelt een rol in met name de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Deze eiwitten zijn voor de sporters onder ons geen onbekende. Eiwitten hebben tal van belangrijke functies in het lichaam. Zo is het onder andere belangrijk voor spierbouw en herstel na ziekte. Om deze functies te kunnen vervullen moet het wel goed afgebroken en opgebouwd kunnen worden en hier helpt vitamine B6 bij.

Speelt een rol bij de vorming van jouw rode bloedcellen

Rode bloedcellen zorgen ervoor dat de zuurstof die jij inademt op de juiste plekken in het lichaam terecht komt. Een belangrijke functie en een tekort hieraan zorgt voor vermoeidheid en kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede.

Is belangrijk voor jouw energievoorziening

Vitamine B6 helpt ons bij het vrijmaken van energie uit onze voeding. Hierbij zorgt het ervoor dat vrijgemaakte energie gebruikt kan worden door de spieren. 

Wat is vitamine B6?

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines; ze zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Ze worden direct in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze niet nodig heeft dan verlaten ze je lichaam weer via je urine. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig vitamine B binnenkrijgt.

Waar zit vitamine B6 in?

Onderstaande producten zijn voorbeelden van voeding waar veel vitamine B6 in zit:

  • vlees
  • eieren
  • vis
  • graanproducten
  • aardappelen
  • peulvruchten

Ook groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6, maar slechts een klein beetje. Check ‘Waar zit het in’ voor meer informatie over vitaminebronnen en de bijdrage van deze vitaminebronnen aan je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). 

Hoeveel vitamine B6 heb ik nodig?

LeeftijdMannen (mg/dag) Vrouwen (mg/dag)
6 maanden - 2 jaar  0,20,2
1-3 jaar0,40,4
4-8 jaar0,70,7
9-13 jaar1,11,1
14-17 jaar1,51,5
18-51 jaar1,51,5
51-69 jaar1,81,5
boven de 70 jaar1,81,5
Zwangere vrouwen 1,8
Vrouwen die borstvoeding geven 

1,9

Bron: www.voedingscentrum.nl - Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen

Een uitgebreider overzicht van alle vitamines en mineralen kun je vinden op ‘Hoeveel heb ik nodig’.

Wat is teveel vitamine B6?

Voor vitamine B6 zijn maximaal aanvaardbare bovengrens waardes vastgesteld. Dit houdt in dat tot deze waardes vitamine B6 geen gezondheidsschade kan veroorzaken. 

LeeftijdMannen (mg/dag) Vrouwen (mg/dag)
1-3 jaar3,23,2
4-6 jaar4,54,5
7-10 jaar6,16,1
11-14 jaar8,68,6
15-17 jaar10,710,7
18 jaar en ouder1212

Bron: www.voedingscentrum.nl - Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen

Om je een beeld te geven staat de maximaal aanvaardbare bovengrens voor mannen en vrouwen van 12 mg gelijk aan 300 boterhammen of 64 aardappelen. Een teveel van vitamine B6 via de voeding is dan ook vrijwel onmogelijk. Supplementen kunnen echter wel te hoog gedoseerd zijn. Let hier goed op bij het kopen van supplementen. 

Vitamine B6 tekort symptomen

Een tekort aan vitamine B6 heeft vervelende gevolgen voor zowel baby's als volwassenen. Je kunt erg vermoeid raken en je zenuwstelsel kan niet goed meer werken. 

Dit kan bij baby's leiden tot deze symptomen:

  • stuipen
  • overgeven
  • gewichtsverlies

Bij volwassenen zijn onderstaande symptomen mogelijk bij een vitamine B6-tekort:

  • ontstekingen van je tong en huid
  • depressie
  • verwardheid
  • vermoeidheid
  • aandoeningen aan je zenuwstelsel

Te veel vitamine B6

Een teveel aan vitamine B6 kan leiden tot afwijkingen aan je zenuwstelsel. Sven kramer liep in 2010 hierdoor een beenblessure op die hem het hele schaatsjaar 2010/2011 buitenspel zette. Een 'voedingskundige' schreef hem doseringen van soms wel een dozijn pillen per dag voor na tegenvallende resultaten op de winterspelen. De hoge doserigen kwamen hem duur te staan en hij ontwikkelde zenuwschade waardoor hij zijn rechterschaats niet meer goed kon bewegen. 

Andere mogelijke gevolgen van afwijkingen in het zenuwstelsel zijn lichtgevoeligheid en een verslechtering van je geheugen- en denkprocessen. Belangrijk dus om goed de hoeveelheden in jouw supplementen te controleren.