Koper

Koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Ook is koper betrokken bij de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefsel- en botvorming. Koper is ook van belang voor een goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening van ons lichaam.

Waar zit het in?

Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. Verder zijn groente en fruit en cacaoproducten bronnen van koper

Op de pagina ‘Waar zit het in?’ is meer informatie te vinden over de bronnen van koper en de bijdrage van deze bronnen aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Hoeveel heb ik nodig?

Volwassenen hebben 0,9 mg koper per dag nodig. Zwangere vrouwen hebben extra koper nodig (1,0 mg per dag). Tijdens de zwangerschap wordt koper namelijk in de placenta en de foetus vastgelegd. Ook vrouwen die borstvoeding geven hebben meer koper nodig (1,3 mg per dag) om de hoeveelheid koper te compenseren die met de moedermelk het lichaam verlaat.

Een overzicht van de koperbehoefte in de verschillende levensfasen is te vinden bij ‘Hoeveel heb ik nodig?’.

Welke factoren beïnvloeden de opname van koper?

De opname van koper wordt geremd door zink en door een vitamine C inname van minimaal 1500 milligram per dag. Dit komt overeen met zo’n 25 sinaasappels.

Wat is veilig?

De maximale veilige dosis voor volwassenen is 5 milligram koper per dag. Dit komt overeen met 550 gram gekookte zilvervliesrijst. Bij de veilige dosis gaat het om een gemiddelde waarde, waarbij een ruime marge is genomen.

Wat zijn de gevolgen van een te veel aan koper?

Een teveel aan koper wordt meestal veroorzaakt door verontreiniging van voedingsmiddelen en/of dranken. Symptomen die hierbij ontstaan zijn een overmaat aan speeksel, pijn in de buik, misselijkheid, braken en diarree.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan koper?

Een kopertekort is bij de meeste mensen zeldzaam. Het risico op een tekort is groter bij pasgeboren kinderen, te vroeg geboren kinderen en kinderen die ondervoed zijn geweest.

Symptomen die vaak voorkomen bij een tekort aan koper zijn bloedarmoede, vermindering van het afweersysteem en botafwijkingen, zoals osteoporose.