Chloride

Chloride, of chloor, vind je vooral in keukenzout. Het  is samen met natrium en kalium nodig voor een goed evenwicht in de vochthuisbalans van je lichaam. Daarnaast komt chloride ook voor in maagzuur, in de vorm van zoutzuur in je maag.

Waar zit het in

De belangrijkste bron voor chloride is keukenzout. Zout bestaat namelijk voor 60% uit chloride, de overige 40% is natrium. In deze vorm vind je het in bijna alle voedingsmiddelen en dranken. Zout wordt toegevoegd tijdens het productieproces, tijdens het koken van een maaltijd of aan tafel.

Check ‘waar zit het in’ voor meer informatie over waar chloride in zit en wat deze bronnen bijdragen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Hoeveel heb ik nodig

Over het algemeen wordt aangenomen dat je per dag niet meer dan 1,5 gram keukenzout nodig hebt om aan je chloridebehoefte te voldoen.  De Gezondheidsraad, het onafhankelijke adviesorgaan van de overheid, adviseert niet meer dan 6 gram keukenzout per dag te gebruiken.

Wat is veilig

Er zijn geen negatieve effecten van te veel chloride bekend. Er is geen veilige bovengrens vastgesteld.

De gevolgen van een chloride tekort

Een tekort aan chloride zal in Nederland niet snel voorkomen, omdat chloride in vrijwel alle voedingsmiddelen zit. Hierdoor krijgen ook mensen die een zoutarm dieet volgen nog steeds voldoende chloride binnen.

De gevolgen van te veel chloride

Chloride wordt voornamelijk via zout opgenomen in je lichaam. Om ervoor te zorgen dat je niet te veel chloride binnenkrijgt, kun je je gemiddelde zoutconsumptie het best onder de 9 gram per dag houden. Bij deze hoeveelheid krijgt je lichaam meer dan genoeg chloride binnen en ontstaat geen overschot.

Als je te veel keukenzout binnenkrijgt kan je lichaam vocht vasthouden (oedeem) waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan. Andere negatieve verschijnselen van te veel chloor zijn niet bekend.